Nezávislé studio Larian jde proti proudu. Po úspěchu Baldur's Gate 3 by snad každá jiná firma vytvořila placený dodatečný obsah a začala okamžitě pracovat na dalším dílem. V Belgii si však řekli ne a opouštějí svět Dungeons & Dragons, aby vytvořili něco jiného.

Tento názor nesdílejí ve společnostech Hasbro a Wizards of the Coast, které vlastní značku Dungeons & Dragons. Jejich viceprezident pro digitální strategii a licencování by rád s Baldur’s Gate pokračoval. Za tímto účelem jedná se spoustou partnerů a další ho oslovují, aby se zhostili této výzvy a zajistili budoucnost franšízy.

„Rozhodně doufáme, že to nebude dalších 25 let, jako tomu bylo od Baldur's Gate 2 do 3. Ale dáme si na čas a najdeme správného partnera, správný přístup a správný produkt, který bude představovat budoucnost Baldur's Gate,“ uvedl Eugene Evans v rozhovoru pro PC Gamer.

„Bereme to velmi, velmi vážně, stejně jako všechna naše rozhodnutí týkající se našeho portfolia. Nespěcháme s rozhodováním, s kým budeme spolupracovat na produktech nebo jaké produkty bychom měli zvažovat,“ poznamenal Evans a přidal, že laťka byla hrou Baldur's Gate 3 nastavena velmi vysoko a cílem je ji překonat. Z mého pohledu to nebude nic jednoduché. Vývojáře, kteří se tohoto úkolu zhostí, čeká extrémní výzva. Fanoušci se teď právem obávají.

Připomeňme si slova Swena Vickeho, generálního ředitele Larian Studios, když oznámil opuštění Baldur's Gate a světa Dungeons & Dragons: „Jsme společnost s velkými nápady. Nejsme společnost postavená kolem vývoje DLC a rozšíření. Život je příliš krátký a naše ambice jsou velmi velké,“ uvedl Vincke pro IGN. Co nového chystají? Může to být návrat k vlajkové sérii Divinity, případně překvapí a pochlubí se něčím úplně jiným, co od nich teď nikdo nečeká.

„Baldur's Gate bude mít vždy místo v našich srdcích. Vždy budeme na sérii hrdí, ale nebudeme v ní pokračovat,“ dodal s tím, že je na Wizards of the Coast, aby našli někoho, kdo převezme pochodeň. Ta se už stihla domluvit s Gameloftem na vývoji dobrodružné survival hry ze světa Dungeons & Dragons. Kooperativní akci z tohoto fantasy světa chystají zase ve Starbreeze, kde vzniklo Payday.

Baldur's Gate 3 vyšlo 3. 8. 2023 na PC a později na PlayStation 5 a Xbox Series X/S. RPG získalo mnoho cen za nejlepší hru roku a u nás v recenzi hodnocení 10/10.