Už zase si někteří mohou říct, jak ten čas letí. Tentokrát mohou něco takového tvrdit fanoušci série Max Payne, která právě dnes slaví své 20. narozeniny. 23. července/júla 2001 vyšel ve verzi pro PC první Max Payne od studia Remedy, o jehož vydání se postaraly společnosti Rockstar Games a 3D Realms. O dva roky později následoval druhý díl s názvem Max Payne 2: The Fall of Max Payne, který opět vznikl ve studiu, jež nám později dalo hry jako Alan Wake nebo Control. V roce 2011 jsme se pak dočkali třetího a posledního dílu série, Max Payne 3 však vznikal zcela v režii Rockstaru a jen s minimální účastí původních tvůrců z Remedy.

Přečtěte si také: Klidně špatně, hlavně rychle. Za selháním remasteru Warcraftu 3 stál tlak Activisonu

Přestože značka Max Payne patří Rockstaru a studio Remedy s ní již bohužel nic nezmůže, je jasné, že je série finským vývojářům stále velmi blízká. Dokazuje to také výroční video, v němž k nám promlouvá kreativní ředitel Remedy Sam Lake a James McCaffrey, jenž propůjčil Maxovi svůj nezapomenutelný hlas ve všech třech dílech série. Oba pánové zde děkují fanouškům za dlouholetou podporu a Rockstaru, 3D Realms i všem vývojářům za účast. To však není to nejzajímavější, co může video nabídnout.

Jelikož zaměstnanci Remedy zjevně dbají na každý kus historie studia, samozřejmě nezahodili všechno, co Maxe Payna připomíná a co pochází z dob jeho vývoje. A tak Lake znovu oblékl původní Maxovy šaty, McCaffrey se chopil mikrofonu a výsledkem je krátký výstup, který musí každého fanouška série zahřát u srdce, protože originální Max Payne zde opět ožívá, i když jen na několik vteřin. Byl to totiž právě Sam Lake, který Maxovi propůjčil tvář v prvním díle, a to jak v hratelných pasážích, tak v komiksových vsuvkách, které jednoduše, ale zároveň efektivně a stylově nahrazovaly cut-scény.

Zkrátka a dobře, nové hry s Maxem Paynem v hlavní roli se možná nikdy nedočkáme, protože ať už byl třetí díl jakýkoliv, bezpochyby nabídl perfektní, definitivní zakončení celé série. Výroční spojení hlasu a tváře detektiva se zálibou v přirovnáních, kožených bundách a střílení ve zpomaleném čase však dokazuje, že i po 20 letech Max Payne žije. Tak snad bude žít i nadále, i kdyby jenom v srdcích a vzpomínkách fanoušků a původních tvůrců.