Hades je rogue-like akční hra, která si během uplynulých let připsala hned několik ocenění. Do této řady se připojuje i cena Hugo, která se uděluje nejlepším dílům v žánru science fiction a fantasy. V letošním roce byla totiž přidána nová kategorie nejlepší videohra, která byla vytvořena zatím pouze pro rok 2021, ale jak to tak vypadá, výbor WSFS Business zvažuje tuhle kategorii přidat nastálo.

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří měli možnost si tuhle hru zahrát, tak nám jistě dáte za pravdu, že se jedná o velmi zajímavé dílo. A to nejen po stránce herní, ale i díky rozvitému příběhu. Právě tenhle aspekt v kombinaci se všudypřítomnou časovou smyčkou dává hráči novou možnost, jak si vychutnat děj zajímavým způsobem a zároveň mít naprosto rozdílný průběh hry oproti ostatním hráčům. Díky tomu Hades překonal i takové hry, jako je Animal Crossing: New Horizons, Spiritfarer, Final Fantasy VII Remake, The Last of Us: Part II a Blaseball.

Greg Kasavin, který je scenáristou a kreativním ředitelem společnosti Supergiant Games, se sice nemohl osobně dostavit na předávání cen, ale i tak se na Twitteru podělil o svou radost a vzkázal několik slov: „Jsme neuvěřitelně poctěni, že jsme vůbec prvními, kteří získali cenu Hugo v kategorii nejlepší videohra. My všichni jsme vyrůstali na těchto klasických dílech science fiction a fantasy od Ursuly K. Le Guinové, Philipa K. Dicka a mnoho dalších. Tehdy jsme se samozřejmě jako děti poprvé setkali s cenou Hugo. Získat toto ocenění o několik let později, zvláště vedle tak neuvěřitelného seznamu děl a her všech tvarů a velikostí od velkých i malých týmů, znamená pro nás opravdu hodně. Vyprávění příběhů skrze videohry urazilo za ta léta dlouhou cestu a hry jsou jako médium opravdu jedinečné v tom, že jsou interaktivní a vy tak můžete skutečně obývat jeden z těchto fantastických světů a sledovat, jak reaguje na každý váš pohyb.