Už dlouho víme, že za jedním z největších hackerských útoků loňského roku stojí osmnáctiletý Arion Kurtaj z britského Oxfordu a jeho mladší společník. Jako členové hackerské skupiny Lapsus$ se nabourali do Rockstaru a po neúspěšném vydírání zaměstnanců začali šířit obrázky a videa z Grand Theft Auto VI.

Kurtaj to udělal v době, kdy byl v podmínce a pod policejní ochranou v hotelovém pokoji. Předtím se zaměřil na Nvidii a další společnosti. Ještě před útokem na Rockstar se však jiným hackerům podařilo lokalizovat jeho polohu a zveřejnili kontaktní informace na něj i jeho rodinu, fotografie a videa, kde nadšeně chytá ryby. Z bezpečnostních důvodů byl Kurtaj přemístěn do hotelu Travelodge, ale ani tam si nedal pokoj a pomocí notebooku, Amazon Fire TV Stick, hotelové televize a mobilního telefonu se naboural do Rockstaru.

Později byl zatčen, ale k soudu se nedostavil, protože byl shledán psychiatricky nezpůsobilým a prohlášen za autistu. Porota se bez jeho přítomnosti shodla, že je odpovědným ve všech 12 obviněních. Kurtaj byl klíčovým členem hackerské skupiny Lapsus$, která se zaměřila i na další velké společnosti, jako jsou Microsoft, Revolut a Uber. Shledán vinným byl i jeho 17letý společník.

Nyní byl Kurtaj soudkyní označen za nebezpečného pro společnost a podle BBC ho odsoudila do zabezpečené léčebny. Tady zůstane do doby, dokud lékaři nerozhodnou, že už nepředstavuje nebezpečí. Jinými slovy dostal doživotí. Předtím posuzovali jeho duševní zdraví a konstatovali, že i nadále má vysokou motivaci pokračovat v hackerství. Měl vyjádřit touhu pokračovat v páchání kybernetické trestné činnosti, pokud bude propuštěn. V době, kdy byl Kurtaj ve vazbě, byl agresivní a způsobil desítky zranění ostatním vězňům a škod na majetku.

Obhajoba hackera argumentovala tím, že nedávno zveřejněný trailer ke hře GTA 6 ukazuje, že kybernetický útok nezpůsobil Rockstaru žádné trvalé škody. Rockstar naopak tvrdil, že kvůli hackerskému útoku přišel o přibližně pět milionů dolarů a tisíce pracovních hodin, které zaměstnanci vynaložili k řešení následků a k lepšímu zabezpečení.