Her, které podporují FidelityFx Super Resolution (FSR) od AMD, zatím moc není. Není se ale čemu divit, vždyť je to novinka stará sotva pár týdnů. I proto připomeneme, že se jedná se o optimalizační technologii vyvinutou AMD, která dokáže upscalovat obraz bez výrazného snížení kvality. FSR je v podstatě odpovědí na rozmach 4K displejů. Televizi nebo monitor s vysokým rozlišením má dnes kdekdo, ovšem renderovat hry v nativním 4K je stále velmi náročné. FSR tento problém řeší tak, že obraz renderuje v nižším rozlišení a následně ho pomocí speciálního algoritmu upscaluje

Přečtěte si také: AMD spustilo odpověď na DLSS od Nvidie. FSR zatím podporuje jen sedm her

Velkou výhodou technologie je také to, že je (nebo přesněji brzy bude) uvolněna jako open-source software. Není tedy vázána na grafické karty od AMD a využití najde i u konkurence nebo třeba u herních konzolí.

Dokonce bychom se mohli dočkat i podpory u starších titulů. Modderovi, který na Redditu vystupuje pod přezdívkou NarutoUA, se již nyní podařilo FSR implementovat do šest let starého GTA V. Dosáhl toho pomocí předkompilovaných shaderů z jiné, blíže nespecifikované hry, která FSR podporuje v základu. 

Porovnání nativního upscalingu s FSR

PC verze hry GTA V obsahuje vlastní upscaler. Najdete jej v pokročilém nastavení grafiky pod názvem Frame Scaling Mode. Zde si můžete zvolit, v jakém rozlišení se má hra renderovat vůči rozlišení nastaveném na vašem monitoru. Pokud si například na monitoru s rozlišením 4K nastavíte Frame Scaling Mode na hodnotu x0,5, tak se hra bude renderovat v polovičním, tedy ve 2K rozlišení a obraz se upscaluje na 4K. To se může hodit, když máte ve 4K rozlišení problémy s počtem snímků za sekundu, ale nechce se vám vypínat stíny nebo jiné náročné efekty. Nevýhodou je, že dochází ke znatelnému snížení kvality obrazu.

AMD FidelityFx Super Resolution zvládá to samé bez výraznějšího ovlivnění kvality obrazu. Záleží na tom, jakou ze čtyř nabízeních úrovní si vyberete. Pokud vám jde hlavně o FPS, zkuste Performance nebo Balanced mód. V případě, že chcete zachovat co nejvyšší kvalitu obrazu, zvolte režim Quality nebo Ultra Quality. 

Zvýšení FPS na high-endové PC sestavě

Zvýšení hodnoty snímků za sekundu se může pohybovat v desítkách až stovkách procent. Závisí to na zvoleném režimu, nastavení grafiky a konkrétní sestavě. Například na PC s procesorem Ryzen 9 5950X a grafickou kartou Radeon RX6900 XT se FPS ve 4K rozlišení standardně pohybují kolem hodnoty 58. Už při nastavení FSR na Ultra Quality dochází k navýšení průměrné hodnoty FPS na 80 a v Performance módu se dokonce počet snímků za sekundu drží kolem 170. Velmi slušné na amatérský mód!

Mód GTA V: FSR je k dispozici na GitHubu. Pokud ale hrajete GTA Online, tak instalaci dobře zvažte. Mód sice neupravuje žádné „zakázané“ soubory, takže by teoreticky nemělo dojít k problémům, ovšem anti-cheatovací systémy jsou nevyzpytatelné, takže ban není zcela vyloučen.