Venku krásně, sluníčko nám hezky svítí a je naprosto ideální počasí jít se vyvětrat aspoň ven na zahrádku. Jste ovšem líní a mimo pohodlí vaší židle a počítače se vám i přesto nechce? No, nevadí, vývojáři z Obsidian Entertainment si pro vás připravili naprosto nevšední pohled na toto vcelku mírumilovné místo. Nenechte se ale zmást, i přes zasazení na asi nejvíc klidné místo a kreslenou grafiku téměř pro děti se u hry budete občas pěkně bát a utíkat s pocitem strachu, když v trávě za vámi uslyšíte cupitání osmi obřích nožiček.

Hned na začátek je nutné zmínit, že na zahradě nejste proto, abyste se starali o růže a kapustu, ale vaším hlavním úkolem bude v této nelítostné džungli přežít. Hrajete totiž za jedno ze čtyř dětí, které se shodou náhod zmenší na velikost mravence, a kvůli vaší velikosti se vás pokouší zabít téměř cokoliv, co by mohlo být jen o trošku větší než vy.

Grounded vás hned od začátku nevede ani trochu za ručičku, a i přes úkoly, které ve hře jsou, zde tutoriál budete hledat marně. Od první chvíle ve hře se budete potloukat a experimentovat, co kde jaký předmět dělá. To znamená, že si seberete kamení, trávu a další harampádí a pomocí analýzy ve speciálních laboratořích, které jsou rozmístěny všude po mapě, budete postupně objevovat nové návody a recepty, pomocí kterých možná přežijete o den déle.

Jelikož se jedná o plnohodnotnou survival akci, tak kromě hmyzu se vaším dalším nepřítelem stane i hlad a žízeň. Co se jídla týče, tak zde se nejedná o takový problém a minimálně všudypřítomné houby vás aspoň trochu zasytí. Problémem je ale voda. Ta je sice všudypřítomná v kdejaké kaluži, ale pokud nechcete, aby se vaše postava otrávila, tak radši budete vyhledávat kapky rosy nebo džusu z obřích krabiček.

Spolu s přežitím je spojena i stavba vaší základny. Ta nefunguje jen pro vaši kreativitu, ale i proti vlezlým mravencům, které asi nikdo nenaučil respektovat soukromí. Může se tedy stát to, že pokud si bedničku s věcmi necháte jen tak válet u vašeho ohniště uprostřed ničeho, poté co se vrátíte z vašeho dobrodružství, tak budete rádi, když aspoň tu samotnou bednu ještě najdete.

A když už jsme u toho dobrodružství, tak na to nemusíte být sami a do vašeho rozehraného světa si kdykoliv můžete pozvat ještě další tři kamarády, díky čemuž si hru můžete skutečně užít. A zde nastává asi největší problém celé hry. Pokud jste totiž vlk samotář a rozhodnete se po zahrádce běhat sami, připravte se na opravdovou bolest. Grounded totiž nerozeznává, zda hrajete sami nebo v týmu. Nepřátele tak zůstávají stále stejně silní. Vývojáři na samostatné hráče prozatím v betě vůbec nemysleli, a tak je síla vašich protivníků nastavena na to, že s vámi vždy budou tři hráči.

To je ale vážný problém a věřte, že i s lepší vybavením sami například takového pavouka nezabijete poctivým soubojem. A zde tedy nemyslíme to, že se mu postavíte tváří v tvář, na což ani moc nemyslete, protože nejenom, že je to dost nepříjemný pohled, ale stačí pár ran a vy jste hned mrtví. Myslíme spíš něco jako vašeho nepřítele bugnout někde v textuře a pak už do něj střílet z dálky z vašeho luku. Což asi není moc fér, ale jiná možnost vám zatím nezbude, dokud ani tohle vývojáři z bety neodstraní.

A že nepřátel bude hodně. Zprvu se jedná jen o obyčejné dosti otravné broučky, ale jak jdete hlouběji do středu vaší zahrádky potkáváte čím dál horší stvoření od obrovských brouků, larev, švábů, ale hlavně pavouků. Ti jsou opravdu odporní, a i tomu největšímu drsňákovi naskočí husí kůže po tom, co uslyší jeho zlověstné syčení a cupitání nožiček hned poté, co mu zrudnou oči a pokusí se vás zabít.

Věřte tomu, že i když arachnofobií, tedy strachem z pavouků, nikdo z nás netrpí, tak ten pocit, když víte, že něco takového běží za vámi, je opravdu nechutný.

A právě na lidi s tímto strachem myslel vývojářský tým a proto než se pustíte do prvního hraní, tak se vás hra zeptá, zda náhodu z pavoučků tak trochu nemáte hrůzu. Pokud si tedy nevěříte, můžete si v nastavení zvolit mód, který pavoučkům odstraní nohy, oči a klepítka a výsledek vypadá nějak takto. Problém je, že jsme stále nepřišli na to, jestli je to ještě víc děsivé nebo směšné.

U hraní je potřeba stále myslet na to, že se jedná o předběžný přístup, a tak se připravte na občasné bugy, které někdy přicházejí v nepravý čas ….. či občasné propady FPS.

Navíc i herní čas je tomu přizpůsobený a po pěti až šesti hodinách zjistíte, že tu malou část mapy, co je odemčená, jste již prozkoumali, všechno objevili a co šlo, jste vyrobili. I přesto tahle doslova malá hra má obrovský potenciál a pokud hrajete s kamarády, tak si Grounded užijete v každém doušku.

Přečtěte si také: V Košicích vzniká drsná severská survival sekačka Jötunnslayer Hordes of Hel

Věříme tedy tomu, že pokud se na hru vývojáři nevykašlou a dají do toho minimálně stejně tolik práce jako doteď, tak za rok či dva se bude jednat o výbornou survival akci, kterou si pustíte s kamarády, abyste se pobavili klidně desetkrát. Již teď jde totiž vidět, že titul toho bude ukrývat opravdu hodně, co bude potřeba najít, prozkoumat, nebo dokonce zabít.

Nemáte-li s kamarády zrovna co hrát, tak i přesto, že je hra v betě, můžeme Grounded zatím rozhodně doporučit. Navíc je zdarma v knihovně her pro všechny předplatitele Xbox Game Pass jak na PC, tak Xboxu One. Za vyzkoušení rozhodně stojí.