Francouzské studio Spiders má ve svém portfoliu zajímavé hry, leč k úspěchu měly daleko. Fanoušci RPG žánru doufají, že jejich nový projekt nazvaný GreedFall se povede. Z ukázek působí tahle hra velmi dobře. Ostudu neudělal ani nejnovější trailer, jenž připomíná datum vydání. GreedFall vyjde již v úterý 10. září ve verzích pro PlayStation 4, Xbox One a PC. Bohužel bez české lokalizace. Ta je u RPG her dost nákladná z důvodu velkého množství textu.

GreedFall je zbrusu nová značka. Titul je zasazen do otevřeného a rozsáhlého světa inspirovaným historií 17. století a koloniálních dob. Ze starého kontinentu (Evropy) se dostanete na ostrov Teer Fradee s divokým a novým prostředím. Budete prozkoumávat lesy, hory, bažiny a města, abyste v kůži šlechtice De Sardet (může to být muž nebo žena) našli lék na Malichor, smrtící nemoc, jež ničí vaši domovinu. Za tímto účelem odcestujete na ostrov jako diplomat, ale bude z vás také dobrodruh a voják v jednom. Na ostrově totiž zuří konflikty mezi frakcemi a ohrožují domorodé klany, které žily v harmonii. Navíc vás může nemile překvapit divoká zvěř.

Pro GreedFall jsou důležití společníci. Celkem jich existuje pět, ale ve své partě můžete mít najednou pouze dva. Každý společník je jedinečný a dokáže vám pomoci v boji i v diplomacii. Jen pozor, všichni mají své vlastní názory a frakci. Tím pádem je rozumné zvážit jejich osobnost a loajalitu dříve než budete jednat. Své vztahy můžete dále rozvíjet a třeba dojde i na přátelství a romantiku.

K jednotlivým úkolům budete přistupovat různými způsoby. Vždy musíte zvážit možné následky vašich akcí. Ty ovlivní svět kolem vás a vnímání lidí. V konečném důsledku i konec příběhu. Vývojáři totiž připravili hned několik různých zakončení.

Svého hrdinu si můžete vytvořit a přizpůsobit k obrazu svému. Může to být muž nebo žena, stejně tak máte k dispozici více než 80 dovedností. Nemluvě o všelijakém oblečení. Můžete se specializovat na obří zbraně, pasti, jedovaté čepele, magii nebo klidně od všeho trochu. Tvůrci zároveň přišli se čtyřmi obtížnostmi, aby si všichni hráči mohli GreedFall vychutnat po svém.

Já osobně GreedFall považuji za černého koně letošního roku. Tohle RPG může dost překvapit a zalíbit se fanouškům tohoto žánru a milovníkům sérií Dragon Age a Zaklínač. Co myslíte? Chytřejší budeme v úterý, kdy končí embargo na recenze.