Grafických karet je málo, stejně jako nové generace konzolí a dalších počítačových komponentů. Důležité součásti zažily masivní omezení produkce, a to z mnoha důvodů. Jak to tak vypadá, problémy s dostupností grafických karet se v průběhu těchto měsíců ještě zhorší.

Jak už bylo zmíněno, problémy nepostihují jen grafické karty. Kdokoliv, kdo v současnosti staví počítač, se musí připravit na nedostupnost některých komponent, nebo minimálně na to, že jejich ceny s menším počtem kusů stoupají.

Přečtěte si také: Nedostatek PS5 a Xbox Series X/S může trvat mnohem déle

Evropský prodejce Alternate mluvil s NVIDIí o problémech s nedostupností a potvrdil, že situace se v průběhu první čtvrtiny tohoto roku bude nadále zhoršovat.

Pokud chcete zvýšit šance na získání nějaké z karet GeForce řady RTX 30, předobjednejte i RTX 3070 nebo 3090, stejně nízká produkce s nižší poptávkou, než u jiných karet by vám mohla zajistit lepší místo v pořadníku.

Naopak, po kartách RTX 3080 a RTX 3060Ti je poptávka vyšší a je tak složitější se k nim dostat. Asi nejlepší budou šance při předobjednávání nové karty RTX 3060, kdy bude možné se na pořadníku zařadit velmi vysoko.

Jedním z důvodů dalšího zhoršování situace je rostoucí cena kryptoměn, které se tak stávají lákavé pro jejich „těžitele“. Například v Teheránu způsobila „těžba“ kryptoměn několik výpadků elektřiny. O problémech v souvislosti s kryptoměnami už jsme psali.

NVIDIy společně s dalšími firmami také zužují nedostatky materiálů, které se svým nedostatkem logicky pomalu zdražují. Málo je i často používaných GDDR6 a GDDR6X pamětí, které využívají i další velké firmy v oboru a vážou se tak i na nedostatek konzolí Xbox Series X a PlayStation 5.

K tomu všemu teď ještě přijde čínský Nový rok, který řadu továren zastaví i na dva týdny a dál přispěje k nedostatku komponent a následovanému zvyšování jejich cen.

Ačkoli s informacemi přichází evropský prodejce, podobná situace je v podstatě po celém světě. Pandemie se, ať už přímo, nebo nepřímo, na problémech s dostupností podílí, a to, jakým způsobem se ve finále na trhu se spotřební elektronikou podepíše, je ve hvězdách.