Streamovací platforma Google Stadia na konci roku 2019 slibovala revoluci v hraní her tím, že uživatelům nabídla streamování her bez nutnosti vlastnit výkonný počítač nebo konzoli. Společnost Google si od Stadie hodně slibovala a peníze investovala nejen do vývoje platformy a serverů, ale také do vývoje exkluzivních her. To se dnešním dnem mění.

Google zavírá interní studia Stadie a mění obchodní zaměření. Rozhodnutí ovlivní přibližně 150 vývojářů, kteří pracovali v Montrealu a Los Angeles. Google se jim pokusí najít jiné uplatnění ve společnosti. Pro hráče to znamená, že se ruší vývoj plánovaných exkluzivit a není jasné, kolik jich vlastně vyjde.

U týmu Stadie končí Jade Raymond, zkušená producentka, jež pomohla vytvořit Assassin’s Creed pro Ubisoft a poté pracovala pro EA na nevydané akční adventuře ze světa Star Wars, má nadále smůlu. V Google vedla vývoj her. Doufejme, že se brzy objeví jinde.

„Vytváření špičkových titulů od nuly trvalo roky a náklady rostly exponenciálně,“ říká Phil Harrison, generální ředitel Stadie. „Rozhodli jsme se, že nebudeme investovat do vytváření exkluzivního obsahu kromě těch nejbližších,“ dodal a naznačil, že některé exkluzivity na streamovací platformu ještě vyjdou. Anonymní zdroje serveru Kotaku tvrdí, že vyjdou pouze hry plánované na letošek, zbytek byl zrušen.

Nad rozhodnutím Googlu kroutí hlavou známý novinář Jason Schreier z Bloombergu, který poukazuje na to, že firma najala přes 150 vývojářů, aby je o rok později propustila. „I když někteří mohou zůstat v Googlu, domnívám se, že většina z nich odejde, protože chtějí dělat hry, nechtějí pracovat na funkcích Gmailu,“ dodal.

Technologický gigant a majitel YouTube bude nadále provozovat Stadii a její předplatné Stadia Pro za deset dolarů měsíčně. V tiskové zprávě společnost naznačila, že chce Stadii podporovat exkluzivitami a přinášet hry od jiných firem. Google také chce nabídnout svou technologii vydavatelům. Zájemci budou moci své hry publikovat na Stadii, případně využít technologii a vytvořit si vlastní streamovací systém. Hledání partnerů je úkolem dosavadního šéfa Stadie. Ten věří, že tohle je nejlepší cesta, aby byla Stadie dlouhodobě udržitelná.

Microsoft mezitím vylepšil svou cloudovou službu xCloud a udělal z ní součást Xbox Game Passu Ultimate. Díky tomu si můžete zahrát nové hry i na Androidu - později bude možnost i pro iOS. Stadie se tak stala méně lákavou. Uvidíme, zda se prosadí Luna od Amazonu.

Koncem loňského roku byla Stadie spuštěna také u nás a nefunguje špatně. Potenciální zájemce ale může odradit, že je nutné si hry kupovat.