Amazon vstupuje do boje o hráče s cloudovou službou Luna, která je přímým konkurentem xCloudu od Microsoftu a Stadii od Google. Americká společnost hodlá hráčům nabídnout hraní her na počítačích, Macu, iOS zařízeních iPhone a iPad a Fire TV. V budoucnu se má Luna rozšířit také na telefony a tablety s operačním systémem Android.

Hlavními partnery nové cloudové služby jsou firmy Capcom, Sega, 505 Games a Ubisoft. Hry od prvních třech jmenovaných budou dostupné ve standardním předplatným nazvaném Luna+ za 6 dolarů měsíčně (přibližně 140 korun). Předčasný přístup bude spuštěn na začátku nadcházejícího měsíce pro hráče z USA. Katalog her se má postupně rozrůstat a s ním i dostupnost samotného cloudu.

Na rozdíl od Stadie, která je postavena na individuálních nákupech her, budou mít uživatelé Luny přístup ke hrám po přihlášení k odběru jednotlivých kanálů. V již zmíněném kanálu Luna+ bude kombinace různorodých her, například Resident Evil 7, Control, Panzer Dragoon, A Plague Tale: Innocence, Grid a Yooka-Laylee and the Impossible Lair. Svůj speciální kanál bude mít Ubisoft a slibuje, že v den jejich vydání přidá hry jako Assassin’s Creed Valhalla, Far Cry 6 nebo Immortals Fenyx Rising. Kromě nich budou dostupné i starší, nespecifikované tituly.

U předplatných nebudou žádné limity na počet odehraných hodin. Akorát u Luna+ můžete současně streamovat/hrát na dvou zařízeních, zatímco u kanálu Ubisoftu to bude na jednom zařízení. Na druhou stranu, Ubisoft zahrne ultimátní edice svých her, tedy se všemi dodatečnými balíčky.

Luna bude ze začátku podporovat hraní v rozlišení 1080p při 60 snímcích za sekundu. Podpora 4K u vybraných titulů je na cestě. Pro 1080p/60fps budete potřebovat internetové připojení alespoň 10Mbps. Pro 4K je požadováno až 35Mbps.

Amazon Luna je kompatibilní s Windows 10 (DirectX 11), Mac (OSX 10.13 nebo novější), FireTV (Fire TV Stick 2. gen, Fire TV Stick 4K, Fire TV Cube 2. gen) a iOS prostřednictvím webové aplikace. U prohlížeče je doporučován Chrome (verze 83 nebo novější) a Safari pro iOS 14.

Cloudová služba od Amazonu je přirozeně propojena s Twitchem.

Spolu s podporou klávesnice a myši a běžných ovladačů lze u Luny využít proprietární ovladač s podporou hlasového systému Alexa. Ten se připojuje přímo ke cloudu, tedy podobně jako gamepad pro Stadii od Googlu. Tento ovladač se bude prodávat za 50 dolarů (cca 1200 korun).

Ubisoft k této informaci dodal, že Luna bude s Alexou spolupracovat a pomocí hlasových povelů bude možné spouštět hry stejně jako u Prime videa od Amazonu.