Necelý měsíc nás dělí od vydání PlayStation 4 exkluzivity Ghost of Tsushima. Včera se studio Sucker Punch Productions pochlubilo dokončením vývojem a zveřejnilo fotografii celého svého týmu, který na této samurajské akci pracoval. Vzápětí přišla ratingová agentura ESRB se svým věkovým doporučením.

Ghost of Tsushima má rating M (Mature). Hru by tedy měli hrát hráči starší 17 let. Je to z důvodu stříkající krve, intenzivního násilí a částečné nahotě.

„Hráči používají samurajské meče, otrávené šípy a luky v boji s nepřáteli na blízko. Některé útoky vedou k odtrhávání končetin nebo dekapitaci nepřátelských vojáků, často doprovázeno množstvím efektů stříkající krve,“ uvádí ESRB u popisu Ghost of Tsushima.

„Hráči mohou protivníky zabíjet potichu, například bodnutím do krku nebo napíchnutím na meč. Filmečky a cut-scény zobrazují další intenzivní násilí: zapáleného vojáka, setnutí hlavy, svázání civilistů nebo pálení na hranici.

Hra také zachycuje odhalené hýždě člověka při koupání v horkém prameni.“

Na PlayStation Blogu se spoluzakladatel studia Sucker Punch rozpovídal o bojovém systému. Podle Chrise Zimmermana se tvůrci soustředili na boj s katanou, která díky své nízké hmotnosti umožňuje rychlé útoky. Mělo to však jedno nepříjemné úskalí. Při testech vývojáři zjistili, že reakční doba člověka na pohyb je asi 0,3 sekundy, což bylo moc na to, aby hráč stihl reagovat na útok. Z toho důvodu se rozhodli spojit nepřátelské útoky do série. Zpomalení útoku na hráče se týká zejména prvního pohybu, aby hráč stihl vůbec reagovat. Pak ale následuje série útoků. V nich už hráč může předvídat.

Dalším základem boje je ostrost katany. Cílem bylo, aby protivník zemřel po několika úderech, stejně jako ve skutečnosti. Při tom se ale nesmělo zapomenout na hlavního hrdinu, který musí být podobě zranitelný. Abyste neustále neumírali, to samé vaši nepřátelé, jsou ve hře bloky a možnost se vyhnout útoku. Třetím bodem je přesnost společně s hladkými animacemi, které jsou zachyceny pomocí technologie motion capture (snímání pohybu).

Při hraní si máte pamatovat, že smrt je vždy velmi blízko. Jak blízko, to zjistíte 17. 7. 2020, kdy Ghost of Tsushima vyjde exkluzivně na PlayStation 4 s českými titulky. Pokud si budete kupovat hru na Blu-ray disku, tak počítejte s nutností stáhnout day one patch. Jeho velikost je 7,7 GB a opravuje různé problémy a chyby.