Nvidia svůj nový příspěvek k sérii RTX 30 předvedla na konferenci CES 2021, teď konečně zamíří do prodeje. Prodejci RTX 3060 budou dostávat od 25. 2. a cena bude začínat na 329 dolarech, my v Evropě si ale pravděpodobně připlatíme.

Výkonnostně se karta zařadí za RTX 3060 Ti, ta byla představena už když série poprvé spatřila světlo světa. Dostane 12 GB GDDR6 paměti a stejně jako ostatní karty v sérii bude podporovat technologii DLSS a ray tracing.

Přečtěte si také: Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER by tentokrát nemusela skončit fiaskem. Anebo ano?

Je znatelné, že grafických karet Nvidia společně se svými partnery nestíhá vyrábět tolik, aby byla naplněna poptávka. A že problémy ještě zdaleka nekončí, víme také, z různých důvodů totiž bude karet ještě méně.

Pravděpodobně kvůli těmto problémům jsme se nedočkali karty RTX 3080 Ti, která nakonec uvolnila výrobní kapacity právě nově se prodávající RTX 3060. A příchod nové karty je i nadále v nedohlednu.

Nvidia před pár dny také zahájila výrobu starších grafických karet, aby tak nasytila alespoň některé zákazníky. Celkově totiž trh s kartami nestačí na poptávku a ceny začínají na rozdíl od počtu dostupných kusů stoupat. Vyrábět se budou karty RTX 2060 a GTX 1050 Ti, první jmenovaná se totiž často prodávala i za dvojnásobek své původní prodejní ceny.

Šlo by argumentovat, že produkce starých karet pouze zahltí prodejní linky a situaci nepomůže, ale je to jinak. Nedostatky vyprodukovaných karet totiž často nezpůsobuje zahlcenost linek, ale nedostatek důležitých komponent, jako jsou paměti GDDR6 a GDDR6X.

Žádná revoluce se ale nekoná, nedostatky nemizí, a ještě nějakou dobu rozhodně mizet nebudou. Podobná situace kromě grafických karet stíhá i novou generaci konzolí a další spotřební elektroniku.