V poslední době se spekulovalo o vývoji remasterované trilogie Gears of War po vzoru kolekce Halo s příběhem Master Chiefa. Nakonec nás ale čeká prequel nazvaný Gears of War: E-Day. Odehrává se 14 let před událostmi prvních Gears of War a umožní nám zažít nelítostnou hrůzu Dne vynoření očima Marcuse Fenixe.

„Čtrnáct let před událostmi Gears of War, se váleční hrdinové Marcus Fenix a Dom Santiago vrací domů, aby čelili nové noční můře: Sarančatům. Tyto zrůdné a houževnaté podzemní nestvůry vylézají z hlubin země a obléhají lidstvo,“ láká popisek a slibuje návrat charakteristické akce z pohledu třetí osoby, která je založena na krytí.

Hra je od základu vytvořena v Unreal Enginu 5, díky kterému přináší nevídanou grafickou vyspělost. Dle všeho nebudou chybět další známé prvky série, včetně Lanceru s motorovou pilou, ovšem v raných podobách. Takto uvidíme i mladší verze oblíbených postav, včetně Marcuse Fenixe a Doma Santiaga.

Bohužel, datum vydání neznáme. Místo něho studio The Coalition ubezpečuje, že tohle není konec příběhu Gears of War. V týmu jsou na příběh v Gears 4 a Gears 5 hrdí, ale převládlo nadšení pro ikonický příběh o samotném začátku. Tohle nadšení bylo příliš velké na to, aby ho ignorovali. Příběh dne E a původ Marcuse a Doma jsou tak silné a zásadní události, že se v The Coalition nemohli dočkat, až je budou vyprávět. Z toho důvodu nejde ani o spin-off, nýbrž o zcela nový příspěvek k hlavní linii série, zasazený do dřívějšího časového období.