Francouzský prezident Emmanuel Macron se přidává k politikům, kteří odsuzují násilné hry. Macron viní hry za vlny násilí, které sužují některá francouzská města.

Pokud o tom nevíte, tak ve Francii zuří nepokoje v reakci na zastřelení sedmnáctiletého mladíka. Teenager byl zastřelen v úterý 27. 6. na pařížském předměstí Nanterre při dopravní kontrole. Zemřel na místě.

Jeho smrt vyostřila rostoucí napětí mezi francouzskou policií a obyvateli nejen čtvrti Nanterre. Během tří nocí bylo zatčeno větší množství demonstrantů, přičemž třetina z nich byla mladá nebo velmi mladá. Průměrný věk má být 17 let. Za posledních několik dnů mělo být do pátku zatčeno 875 lidí a škody měly přesáhnout 100 milionů eur.

Marcon tvrdí, že klíčovou roli v tomhle chování mohly sehrát sociální platformy. Požaduje po Snapchatu, TikToku a několika dalších, aby odstranily citlivý obsah, který uživatele sdílejí. Tyto sociální sítě dle francouzského prezidenta slouží také k organizaci násilných shromáždění.

Za problémy dle Macrona mohou také hry. „Někdy mám pocit, že někteří z nich na ulicích prožívají videohry, které je omámily,“ prohlásil prezident. Už ale zapomněl na policejní brutalitu, nárůst nerovnosti v bydlení a příjmech a na mnoho dalších problémů, včetně těch rasových, které Francii dlouhodobě trápí.

Macron dříve herní a esportový průmysl ve své zemi podporoval. Ještě v loňském roce označoval hraní za podstatnou součást kulturního exportu Francie. Co se změnilo, to v současné době nikdo netuší. Stejně tak se nezdá, že by francouzská vláda přestala videoherní průmysl podporovat.

Označit videohry za obětního beránka násilí není nic nového. Byly označovány už od masakru v Columbine v roce 1999 a jsou očerňovány bohužel i dnes. Hlasitým odpůrcem her byl chicagský politik, který tvrdil, že násilné hry mohou za psychickou újmu, týrání dětí, sexuální zneužívání, týrání zvířat, domácí násilí a násilí na ženách nebo za krádež motorových vozidel s řidičem nebo spolujezdcem uvnitř. Výjimkou není ani Česká republika, kde nejednou byla použita například Mafie.

Psycholožka Dr. Rachel Kowert před rokem pro Kotaku uvedla, že souvislosti mezi násilím a videohrami studují už 20 let, ale nemají žádná konzistentní zjištění, která by vůbec naznačovala, že spolu nějakým způsobem přímo souvisejí.