Lidé stojící za tímto projektem musí být opravdu hodně odhodlaní dotáhnout svoji práci do úplného konce, jelikož na Metroid Prime 2D se pracuje již od března/apríla 2OO4. Hra jako taková má nabídnout veškeré herní mechaniky, které studio Retro představilo ve svém Metroid Prime, který se hrál z pohledu první osoby, a přenést je do tradiční 2D Metroid hry.

Za projektem stojí herní vývojáři vystupující pod názvem Team SCU. Ti dokonce zašli tak daleko, že pro tvorbu hry využívají vlastní engine. V rámci dema si můžeme povšimnout, že se jim do hry povedla zakomponovat mechanika točící se okolo hledí se skenerem, které vám umožňuje dozvědět se něco o příběhu.

„Máme dlouhou historii, počínaje dubnem 2004,“ řekl Team SCU. „Vystřídali jsme pět různých hlavních programátorů a měli jsme tisíce dobrovolníků, kteří udělali tisíce zdrojů. Ale to je minulost.“

Práce na Metroid Prime 2D sice postupovaly ze začátku pomalu, ale dle všeho v posledních letech došlo k značnému zrychlení vývoje, díky čemuž jsme se také dočkali hratelného dema.

Místo toho, abychom přesně kopírovali zdrojový materiál, se zaměřujeme na převzetí základních konceptů, jejich překlad a jejich implementaci v logickém 2D řešení,“ prozradil Team SCU.

Je vidět, že Team SCU má sérii Metroid opravdu v lásce, a proto se snaží vytvořit hru, která vám zvládne nabídnout ten pravý Meteoroid zážitek. Otázkou stále zůstává, jak se zvládnou vypořádat s právní stránkou celého projektu. Nintendo by totiž mohlo kdykoliv zasáhnout a donutit Team SCU práce na Metroid Prime 2D zastavit. Tímto způsobem byl v roce 2016 ukončen vývoj dalšího Metroid fanouškovského projekt nazvaného AM2R.

Co se pokračování Metroidu Prime 3 týče, tak ten je podle všeho stále ve vývoji. Za Metroidem Prime 4 stojí opět studio Retro, ale od oznámení v roce 2019 se o hře neobjevily žádné nové informace. Retro Studios akorát nabralo řadu zkušených vývojářů.

Demoverzi stáhnete zde.