Tak je to oficiálně: Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft za 68,7 miliardy dolarů. První fáze vyšetřování proběhla v září. Teď mají regulační orgány EU čas do 23. 3. 2023.

Komise detailnější vyšetřování vysvětluje obavami. Obává se, že navrhovaná akvizice může snížit hospodářskou soutěž na trzích distribuce her pro konzole a PC. Také uvádí obavu, aby Microsoft neomezil přístup k videohrám pro konzole a PC od Activisionu Blizzard, včetně vysoce známých a úspěšných her, jako je Call of Duty.

Jako další důvod jsou uvedeny obavy z toho, aby Microsoft nezabránil v distribuci her Activisionu Blizzard v konkurenčních předplatitelských nebo cloudových službách pro streamování.

Velmi podobné obavy před časem prezentoval britský regulační orgán. Microsoft už dříve tyto obavy označil za nemístné a obvinil komisi, že přijala stížnosti Sony, aniž by zvážila potenciální poškození spotřebitelů.

Microsoft argumentuje s tím, že jeho záměrem není omezit přístup hráčů k hrám. Ostatně, samotné moto americké společnosti je, že ke hrám mají mít přístup všichni, bez rozdílů toho, na čem hrají. Plus dodal, že Call of Duty bude na PlayStationu vycházet do doby, dokud tato konzole bude existovat.

V podobném duchu zní komentář Microsoftu k novému rozhodnutí Evropské komise.

„Nadále spolupracujeme s Evropskou komisí na dalších krocích a řešíme veškeré oprávněné obavy trhu. Sony jako lídr v oboru tvrdí, že se obává o hru Call of Duty, ale my jsme se zavázali, že stejnou hru zpřístupníme ve stejný den na konzolích Xbox a PlayStation. Chceme, aby lidé měli k hrám větší přístup, ne menší,“ uvedl mluvčí Microsoftu.

Jak se ale postupně ukazuje, tak obavou není ani tak Call of Duty, jako Xbox Game Pass. Předplatné Microsoftu po akvizici Activisionu Blizzard získá mnoho oblíbených her. Navíc jak je u Microsoftu zvykem, Call of Duty a další nové tituly budou v předplatném zpřístupněni v den vydání. To je pořádná motivace k tomu platit Game Pass.

Microsoft očekává uzavření akvizice Activisionu Blizzard do konce svého fiskálního roku 2023. Ten končí v červnu 2023. Nejdůležitější by mělo být rozhodnutí americké Federální komise.