Konzole PlayStation 5 ještě nestihla ani vyjít a už se po ní zaprášilo. O předobjednávky byl enormní zájem a obchody po celém světě hlásí vyprodáno, včetně těch českých a slovenských. To je také důvod, proč ve většině obchodů nyní najdete, že PS5 bude dostupná v únoru/februári příštího roku. Nebojte, konzole nebyla odložena, pouze obchody předpokládají, že větší množství dalších kusů obdrží až po novém roce.

Zdá se, že pokud jste dosud PS5 nepředobjednali, je mizivá šance, že byste si konzoli do vánočních svátků někde koupili. Podle neověřených zpráv ze zahraničí obchody v Severní Americe počítají s druhou vlnou v prosinci/decembri a třetí až po Vánocích.

My jsme se obrátili na české obchody, abychom zjistili situaci u nich. Jedna menší vlna by se měla na českém trhu objevit ještě v prosinci. Lepší v tomto ohledu bude rok následující, ale nemáme přesně specifikované žádné konkrétní termíny ani počty kusů,“ odpověděl nám na otázku, kdy očekávají druhou vlnu konzolí, Jaromír Möwald, PR gaming specialista v CZC.cz.

Překvapil je zájem o předobjednávky PlayStationu 5? „Rozhodně jsme nečekali, že o konzoli PlayStation 5 bude až takový zájem. Prakticky okamžitě po zveřejnění ceny a startu předobjednávek jsme evidovali tisíce zákazníků u diskové i digitální verze.“

A jaký model PS5 hráči nejčastěji volí? „Poměr je přibližně 4:1. Většina zákazníků stále upřednostňuje diskovou variantu, což pro nás není velkým překvapením,“ dodal Jaromír Möwald pro Indian-tv.cz.

Podobná situace panuje u Xzone.cz. „Při troše štěstí by mohla dorazit ještě jedna menší vlna v prosinci. Pokud nám však události nebudou přát, tak až po novém roce,“ uvedl Jan Bobrovský.

Přečtěte si také: PlayStation: Zpětná kompatibilita, podpora PS4, předplatné

Překvapil vás zájem o předobjednávky PS5? „Ano i ne. PS4 u nás v popularitě postupně překonala léta dominující PC a o novou generaci jsme čekali velký zájem. Co se ale hned po zapnutí předobjednávek PS5 odehrálo, bylo velmi příjemné překvapení. Zájem několikanásobně překonal příchod minulé generace a přepsal nám několik rekordních interních tabulek. Předobjednávky a reálné prodeje jsou však dvě různé věci, a tak nezbývá než držet palce české Sony, aby trh obdržel dostatek kusů a obchodníci mohli uspokojit co nejvíce zákazníků.“

„Podle očekávání vcelku nízký. Tedy v poměru proti PS5 s mechanikou. Samotný počet předobjednávek je ale překvapivě vysoký,“ dodal Jan Bobrovský na otázku, jaký zájem je mezi českými hráči o Digital Edition bez Blu-ray mechaniky.

PlayStation 5 u nás vychází 19. 11. 2020 za 13 490 Kč (499 euro) ve standardním modelu a 10 790 Kč (399 euro) v digitální edici bez Blu-ray mechaniky.