Po měsících zvěstí a dohadů od různých insiderů přichází se svými informacemi renomovaný server Kotaku. Ten od svých zdrojů získal potvrzení, že v Rockstar Games chystají vylepšené verze tří klasických her ze série Grand Theft Auto z éry PlayStationu 2. To jde ruku v ruce se snahou Take-Two odstranit staré modifikace GTA z internetu a plánem vydat tři remasterované tituly do 31. 3. 2022.

A o které remastery jde? Podle všeho Rockstar zamýšlí uvést na trh remasterované verze Grand Theft Auto 3, Grand Theft Auto Vice City a Grand Theft Auto San Andreas. Zejména Vice City a San Andreas se postarají o velké prodeje. Nemyslíte?

Všechny tři hry mají být vylepšeny a postaveny na Unreal Enginu. Mají kombinovat novou a starou grafiku. Podle jednoho anonymního zdroje, který viděl ukázku, má vizuální stránka připomínat silně upravenou verzi klasického GTA. Upraveno bude také uživatelské rozhraní, ale současně si zachová klasický styl.

O hratelnosti se ví pouze to, že si remastery mají být co nejvíce věrny hrám GTA z éry PS2. Vývoj má vést studio Rockstar Dundee, skotská pobočka a jedno z největších studií společnosti. Tento tým má údajně pomáhat také s vývojem portů GTA 5 na next-gen konzole, které jsou v plánu na 11. 11. 2021, zatímco jemu pomáhají ostatní pobočky Rockstaru. Prý je to důvod, proč se Red Dead Online dočkalo méně aktualizací a nového obsahu.

Co se vydání remasterů týče, tak kdyby do vývoje nepromluvila celosvětová pandemie covidu-19, tak měly vyjít začátkem letošního roku. Dříve bylo v plánu je přinést jako poděkování za prodeje GTA 5. Ale to se změnilo a nyní mají být směřovány na konec října nebo začátek listopadu pro PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch, PC, Stadia a mobilní telefony.

Jiní tvrdí, že porty pro PC (i Google Stadia) a mobilní telefony mohou být posunuty na příští rok, protože v Rockstaru se nejprve soustředí na vývoj pro konzole. Ostatně jako vždy. Zdá se, že všechny tři hry budou vydány v jednom balíčku, jenž se má možná prodávat pouze digitálně.

Rockstar má mít v plánu udělat nové porty i her jako Red Dead Redemption. Jejich budoucnost je ale závislá na tom, jak dobře se budou prodávat remastery GTA.

Zdroje jsou důvěryhodné. V minulosti v předstihu měly informace o aktualizací pro GTA Online a Red Dead Online. Raději ale vše berte jako spekulaci. Pokud mají remastery vyjít na podzim letošního roku, tak by je Rockstar měl brzy oficiálně představit.

Dodejme, že Rockstar Dundee se dříve jmenoval Ruffian Games Limited a pomáhal s vývojem Crackdown 3, Halo: The Master Chief Collection, Kinect Sports Rivals a Kinect Star Wars. Tým vedl také vývoj Crackdown 2 pro Xbox 360.