O budoucí vizi Xboxu promluví představitelé Microsoftu až ve čtvrtek ve speciálním podcastu. Do té doby je tady prostor pro neoficiální informace. Ty nejčerstvější pocházejí od zdrojů Toma Warrena ze serveru The Verge.

V minulém týdnu jsme mohli číst, že se z Microsoftu stane third-party vydavatel a většina jeho her zamíří na PlayStation 5, včetně Starfieldu a Indiana Jones and the Great Circle, další mají dorazit na Nintendo Switch. Zdroje The Verge tyto zprávy mírní a naznačují postupnou změnu strategie.

Na konkurenční konzole mají jako první vyjít povedená rytmická akce Hi-Fi Rush a středověká adventura Pentiment. Jde o menší tituly od japonského studia Tango Gameworks, respektive amerického studia Obsidian Entertainment. Kromě nich má Microsoft do konce letošního roku na platformy mimo Xbox přinést Sea of Thieves. Oblíbené pirátské dobrodružství od studia Rare poprvé vyplulo na širé moře před téměř šesti lety a stále hráče baví.

Podle zdrojů má Microsoft zvažovat porty dalších svých her pro PS5 a Switch. Neví se, o jaké by mohlo jít. Jinými slovy to teď nevypadá, že by vyšly na konkurenční konzole připravované tituly jako Indiana Jones and the Great Circle, Avowed nebo Senua’s Saga: Hellblade 2.

Dříve někteří tvrdili, že Starfield na PlayStation 5 vyjde až po vydání prvního příběhového rozšíření Shattered Space. To by mělo obohatit vesmírnou výpravu od tvůrců Skyrim koncem letošního roku. PS5 verze by tak připadala v úvahu na začátku roku 2025.

Snad se ve čtvrtek večer dozvíme i to, jak to bude s Game Passem. Dříve se spekulovalo o změně. Hry nemají být v předplatném hned v den vydání, ale o něco později. Co se nového hardwaru týče, Microsoft má mít v přípravě více herních zařízení. Vypadá to na přenosnou konzoli (handheld) ve stylu úspěšného Switche, údajně od týmu, který měl na starost Surface. V zákulisí se mluví ještě o námluvách s Nvidií ohledně dodání čipů, dosud Microsoft využíval AMD. S ním ale zatím nepodepsal novou smlouvu.