Společnost Sony dnes vybraným hráčům na PlayStationu 5 a PlayStationu 4 umožní vyzkoušet betu nového firmwaru, který přináší několik zajímavých novinek. Přesto ale jedna očekávaná funkce stále chybí, což majitelé PS5 nesou nelibě.

V seznamu novinek nenajdeme VRR. Variabilní obnovovací frekvence je přitom hodně očekávaná a konkurenční konzole Xbox Series X a Xbox Series S ji podporují, aby si hráči mohli užít hry při konzistentnějších 60 snímcích za sekundu. Některé tituly dokonce běží více než 60 snímků za sekundu. Jednou z nich je například Dying Light 2 Stay Human.

Hráči si ze situace začínají dělat srandu a nechápou, co Sony tak dlouho na podpoře VRR pro PS5 trvá. Připomínají také absenci vlastních tapet.

Teď už pojďme na novou aktualizaci, která by pro všechny měla dorazit později v letošním roce.

VEŘEJNÁ NEBO UZAVŘENÁ PARTY (PS5 A PS4)

Při zakládání party si nyní můžete vybrat buď veřejnou, nebo uzavřenou party. Veřejnou party uvidí vaši přátele a mohou se k ní přidat bez pozvánky. Připojit se mohou také přátele členů party. Oproti tomu uzavřená party je určena pouze pro hráče, které pozvete.

Pokud budete nový firmware testovat a vyberete veřejnou party, budou se moci připojit jen hráči s beta verzí nové aktualizace. Aby se mohli připojit všichni, musíte zatím zvolit uzavřenou party a pozvat své přátele.

Sony potvrdila také funkci pro nahlášení hráčů v hlasovém chatu. Ta je dostupná pouze v PS5 verzi bety a umožňuje snadno určit, kdo co řekl.

Přímo z karty hlasového chatu budete mít možnost spustit Share Play, už nebude nutné nejprve povolit Share Play.

Hlasitost hlasového chatu každého hráče ve skupině na PS4 nyní můžete nastavit individuálně, stejně jako na PS5.

VYLEPŠENÍ GAME BASE NA PS5

Hlasové konverzace se nyní označují jako party. Pro snadnější přístup je nabídka Game Base rozdělena na tři karty: Přátelé, Party a Zprávy.

Z ovládací nabídky Game Base a karet nyní můžete:

Zobrazit všechny své přátele na kartě [Přátelé] v ovládací nabídce nebo přistupovat k funkci vyhledávání hráčů a žádostem o přátelství prostřednictvím odkazů na této kartě.

Přidat hráče do skupiny nebo vytvořit novou skupinu přímo z Game Base v ovládacím centru. Z této karty můžete také odesílat textové zprávy, rychlé zprávy, obrázky, videoklipy a prohlížet sdílená média skupiny.

Když někdo ve skupině sdílí svou obrazovku, zobrazí se nyní ikona (ve vysílání).

Je také usnadněno odmítnutí žádost o přátelství.

NOVÉ MOŽNOSTI V UŽIVATELSKÉM ROZHRANÍ PS5

Filtrování podle žánru: Sony přidala možnost filtrovat hry podle žánru, což umožní rychle najít konkrétní typy herních zážitků.

Vybrané hry nebo aplikace nyní můžete uzamknout na domovské obrazovce (přes tlačítko Možnosti). Takto můžete uzamknout pět her a aplikací (Keep in Home).

Na domovskou obrazovku se nyní vejde 14 her a aplikací.

Došlo k aktualizaci vizuálu vzhledu karet trofejí a seznamu trofejí. V přehledu trofejí můžete také zobrazit návrhy, které trofeje získat, a přistupovat k němu z ovládacího centra, kdykoli hrajete hru.

Spuštění Share Screen z menu Vytvořit: V menu Vytvořit můžete nyní spustit funkci Share Screen a nahrát své hraní do veřejné party.

NOVÉ FUNKCE PŘÍSTUPNOSTI

Aplikace Screen Reader, která nahlas čte text na obrazovce a poskytuje mluvené pokyny pro ovládání konzole, je nyní podporována v dalších šesti jazycích: ruštině, arabštině, holandštině, brazilské portugalštině, polštině a korejštině.

Tím se podpora Screen Readeru rozšířila na 15 jazyků, včetně těch stávajících (angličtina Spojených států, angličtina Spojeného království, japonština, italština, němčina, španělština, latinskoamerická španělština, francouzština a kanadská francouzština).

MONOFONNÍ ZVUK PRO SLUCHÁTKA

Nyní můžete povolit monofonní zvuk pro sluchátka, takže se z levého a pravého sluchátka přehrává stejný zvuk, nikoli mix stereofonního nebo 3D zvuku. Tato funkce je další možností, jak zlepšit zvukový zážitek z PS5, zejména pro hráče s jednostrannou ztrátou sluchu.

ZAŠKRTNUTÍ POVOLENÝCH NASTAVENÍ

Nyní můžete u povolených nastavení zobrazit zaškrtávací značky, abyste snadno zjistili, že jsou povolena/zapnuta.

HLASOVÉ PŘÍKAZY (PREVIEW)

Sony testuje také funkci, která umožňuje zadávat hlasové příkazy pro vyhledávání a otevírání her, aplikací a nastavení a také ovládat přehrávání médií na konzoli PS5. Tato funkce je v současné době dostupná v angličtině pro účastníky beta verze s účty registrovanými v USA a Velké Británii.