V posledních letech jsme se díky českým i zahraničním autorům mohli nejednou přesvědčit o tom, že i když je legendární Mafia od Illusion Softworks stará více než 20 let, stále je naživu. Minimálně z pohledu moddingu. Mezi autory přitom můžeme určitě řadit tým 7K Czech Studio, který nám na začátku letošního roku nabídl první část ambiciózní příběhové modifikace s názvem Rise and Fall. Ta zavede hráče do města Lost Heaven v roce 1921, tedy do doby dlouho před událostmi příběhu původní hry, jenž se rozpínal mezi roky 1930 a 1938. Do doby, v níž ještě vládl don Peppone, díky němuž se nakonec dostali k moci dobře známí pánové Salieri a Morello.

Pokud se vám první část modu Rise and Fall zamlouvala a chtěli byste si zahrát pokračování, už nemusíte čekat. Druhá část už je k dispozici, přičemž oficiálně vyšla 12. října/októbra 2023. Samozřejmě si ji můžete stáhnout zdarma, a to ve formě .EXE souboru o velikosti téměř 2 GB, který obsahuje obě části modifikace ve verzi 1.4. Odkaz na stažení najdete na webovém rozcestníku tvůrců.

Pokud zvažujete, jestli se stažení vyplatí, možná vám v rozhodování pomůže krátký trailer, jenž prezentuje mnohé prvky, kterými se 7K Czech Studio v souvislosti s projektem Rise and Fall může pochlubit. Nejde jen o nový příběh, ale i o vlastní český dabing nebo různé úpravy Lost Heaven. V traileru je tak možné spatřit třeba stavbu obřího mostu, který spojuje čtvrti New Ark a Chinatown, nedokončenou budovu nedaleké nemocnice nebo originální interiéry a textury.

A jestli máte raději Mafii: Definitivní edici, můžete se těšit na mod Rise and Fall: Definitive Edition, který 7K Czech Studio také chystá. K oznámení tohoto projektu došlo už letos na jaře, od té doby jsme toho ale o něm moc neslyšeli. A jelikož remake z roku 2020 není ani zdaleka otevřen moddingu tak jako o 18 let starší originál, nezbývá než tvůrcům popřát hodně štěstí a doufat, že se s diametrálně odlišným technologickým zázemím Definitivní edice dokážou řádně poprat.