Oznámení HD-2D remaků prvních tří dílů série Dragon Quest jsme se dočkali na posledním Nintendo Direct. Už na první pohled se dalo říct, že půjde o dobré seznámení s legendární sérií. Díky magazínu Famitsu se nám dostalo obsáhlejší herní ukázky i dalších informací. Dozvěděli jsme se, jak je hra uzpůsobena moderním časům a jaké změny čekají veterány série.

Ti si budou chtít hru zahrát nejen díky vylepšené grafice, vycházející ze stylu HD-2D, který známe například díky sérii Octopath Traveler, ale také kvůli novému příběhovému obsahu.

Přidali jsme další epizody příběhu, na které dohlíží původní autor Yuji Horii,“ říká producent Massaki Hayasaka v hrubém překladu. Vysvětluje také, že vylepšená grafika jim dovoluje více se zabírat detaily světa, což je dobře vidět na různých regionech, kde se hra odehrává. Vývojáři je dokázali lépe vizuálně oddělit od sebe. Jak Hayasaka, tak Horii zdůrazňují, že hra je vyvíjena s ohledem na nové hráče, i proto nejdříve vyjde remake třetího dílu, který se chronologicky odehrává jako první.

Ti, co se bojí tuhle přes 35 let starou hru vyzkoušet, tak určitě ocení auto save a více míst, kde lze hru manuálně uložit, výběr obtížnosti nebo možnost urychlit tempo tahových soubojů. Vítaná je také možnost nahlédnout do posledních 30 konverzací s NPC, kterých je zde více než v originále. Změn se také dočkal soubojový systém, více připomíná nadcházející díly a postavy mají nové schopnosti.

Co se dalších, menších vizuálních změn týče, tak hráč si bude moc vybrat mezi dvěma vzhledy hlavní postavy – ženským a mužským. Kamera bude mít dva pohledy – oddálený a přiblížený. Koho by rozptylovala mini-mapa, bude mít možnost si ji vypnout.

Na PC a současné generaci konzolí hra bude moci běžet až ve 4K rozlišení. Na konzolích bude možnost vybrat si mezi 4K a 60 fps.

Dragon Quest je dlouholetá série JRPG, jejíž první díl vyšel už v roce 1986. Stojí za ní japonský vývojář Yuji Horii, ale známá je i díky hudbě od Koichiho Sugiyamy a své vizuální stránce od Akiry Toriyamy, autora mangy Dragon Ball. Série stála u samého zrodu žánru JRPG a dodnes jde o jednoho z jeho největších zástupců, v Japonsku svého času i slavnějším než Final Fantasy. Její poslední díl Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age vydala Square Enix v roce 2017. Je velkou inspirací i pro moderní hry, jmenovitě pak pro JRPG směřování série Like a Dragon.

Dragon Quest III HD-2D Remake vychází 14. 11. na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch. Následovat pak bude remake prvního a druhého dílu, někdy v příštím roce. Ve Square Enix dále pracují na dvanáctém díle The Flames of Fate, ačkoliv z trojice klíčových mužů série přežívá jen Yuji Horii.