Před třemi týdny se mohli v Microsoftu radovat, když saúdskoarabský úřad pro hospodářskou soutěž jako první schválil akvizici Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů. Pokud někdo očekával, že brzy budou následovat další instituce, tak se přepočítal.

Jako první se pro detailnější vyšetřování rozhodl antimonopolní úřad ve Velké Británii. Nyní se k němu přidaly úřady z Austrálie a Nového Zélandu. Ty se rozhodly odložit verdikt o schválení akvizice.

V Austrálii je řízení pozastaveno, dokud Microsoft neposkytne nové informace, zatímco na Novém Zélandu chtějí vynést verdikt 11. 11. 2022. Původně se žádost projednávala koncem července, poté se měla projednávat v polovině srpna a dvakrát na začátku září.

Jak je patrné, úřady ve více zemí vyhodnocují rozsah a dopad, protože jde o významné rozšíření Microsoftu. Úřady nechtějí nic podcenit a Phil Spencer s dalšími vedoucími z Microsoftu a Xboxu bude muset uklidňovat a opět slibovat.

I s ohledem na obtíže očekávají v Microsoftu úplné schválení akvizice do června 2023. Americká společnost musí získat souhlas všech trhů. Není tajemstvím, že nejdůležitější slovo mají americká FTC, britská CMA a Evropská unie. Možná menší země čekají na rozhodnutí těchto tří.

AKVIZICI PODPORUJE META, ZATÍMCO SONY SE BOJÍ O CALL OF DUTY

Mezitím akvizici podporuje Meta. Majitel Facebooku, Instagramu a Whatsappu předložil brazilského antimonopolnímu úřadu dokumenty. Podle společnosti Marka Zuckergerga akvizice Activisionu BLizzard Microsoftem v žádném případě nepovede k fragmentaci trhu.

Podle Mety videoherní trh nabízí spoustu možností pro nové vydavatele. Jako příklad uvádí Amazon Luna nebo Netflix Games. Kromě toho cloudové hry a služby spojené s digitálním trhem umožnily prolomit bariéry mezi platformami, takže každý, kdo má jednoduché připojení k internetu, může hrát své oblíbené tituly, aniž by musel zůstat připoután k jedinému zařízení.

Jak už jste si mohli několikrát přečíst, jinému názoru je Jim Ryan. Šéf Sony veřejně kritizuje obchod a dle vyjádření se obává o Call of Duty. Více jsme napsali zde.