U příležitosti státního svátku 17. listopadu, který slavíme na památku událostí z let 1939 a 1989, v produkci Indian-tv.cz proběhl třetí ročník přehlídky her od českých a slovenských vývojářů.

Nahoře se můžete podívat na celý záznam v angličtině. Dole rychlý textový přehled.

Jako první se na česko-slovenské show ukázala dlouho očekávaná polštářová bitva. Nový trailer z Bulánků 2.0 v rychlém sledu prezentoval, co vše vražedné polštáře v nové hře dokážou, a také připomenul, že dneska hra vstupuje do předběžného přístupu na Steamu. Více jsme o ní psali zde.

Už 9. 12. tohoto roku od Vladimíra Kudělky vyjde Afterglitch, experimentální průzkumná sci-fi hra z pohledu třetí osoby. Hrát budete za astronauta, jehož multidimenzionální cesta za nalezením mimozemské civilizace je důležitější než cíl.

„Objevte skrytá tajemství naší existence. Vydejte se na neobyčejné dobrodružství mimo časoprostor. Prozkoumejte jedinečné fragmenty paralelních světů bez fyzických hranic a omezení,“ láká Kudělka, který předtím vytvořil Rememoried.

Znojemské studio Attu Games, které vytvořilo plošinovku Feudal Alloy, přineslo starší trailer, aby připomenulo svou připravovanou průzkumnou adventuru Scarlet Deer Inn. Očekávat máme emotivní příběh, zajímavé postavy, temné podzemí plné příšer a prostředí inspirované slovanským folklórem. Jediné, co nás ochrání před jistou smrtí, je pochodeň.

Zajímavé je, že všechny snímky postav jsou skutečně vyšívané a lidová hudba inspirovaná středověkem je hraná na tradičních nástrojích.

V retro futuristické 2D plošinovce BZZZT se stanete malým robůtkem ZX8000 a otestujte svoje herní dovednosti ve světě plném rozmanitých pastí a zákeřných robotů.

KO.DLL s BZZZT vzdává hold herním ikonám z osmdesátých let. Titul se odehrává v roce 4096. Na Steamu si můžete vyzkoušet demo.

Jan Žižka se při vývoji Facteroids nejspíš inspiroval u jiné úspěšné české hry, Factorio. Facteroids je budovatelská strategie o těžbě asteroidů v hlubokém vesmíru. Se svou vesmírnou lodí přistanete na pustém kusu skály, rozmístíte automatické roboty a začnete budovat své těžební impérium. Postupně budete prozkoumávat asteroidy i planety v celé Sluneční soustavě. Hra je v předběžném přístupu na Steamu.

Už zítra se mapa American Truck Simulatoru rozšíří o rozsáhlý Texas. Na prezentaci ale již nyní české studio SCS Software oznámilo, že další jejich zastávkou je Oklahoma, která na jihu hraničí s Texasem a na západě s Novým Mexikem.

Tým stojící za Euro Truck Simulatorem 2 zase ukázal West Balkans. DLC přinese do hry tyto země: Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko, Kosovo, Černou Horu, Severní Makedonii, Srbsko a Slovinsko.

Near the Fear je závodní hra s roguelite mechanismy. Budete jezdit na neustále se měnících tratích, kde každá zatáčka může být osudná.

Už je to doba, co jsme naposledy slyšeli o Silicomrades. 2D top-down kooperativní střílečka pro dva hráče je nadále ve vývoji. Na Steamu je k vyzkoušení demo a hra by měla vyjít zanedlouho.

„Ve světě posedlém byrokracií stála Továrna produkující dvojice robotů pochybné kvality. Toto jsou jejich příběhy. Silicomrades je 2D top-down couch co-op střílečka pro dva hráče, ve které dvojice robotů bojují proti nezastavitelné byrokracii. Postavte si své vlastní roboty z rozdílných součástek — sami si určete, v čem budou vynikat, ale také jakým způsobem se nevyhnutelné ztráty šroubků a matic projeví. Zahajte revoluci proti až kafkovsky absurdní vládě a přidejte se k Odboji bojujícímu proti robo-politikům za práva starých a nekvalitních robotů.“

Pokud máte chuť na něco jiného, tak se nabízí Shy Eye Labyrinth: The Incredible Mystery. Je to rychlá 3D plošinovka odehrávající se v mystickém labyrintu. Budete prozkoumávat různé části světa, hledat runy k otevření bran, plnit časové úkoly a odhalovat záhadu The Shy Eye.

Hra vyšla 12. 4. 2022 a na Steamu je teď s 50% slevou za 4,49 eur.

Matcho od FiolaSoft Studia ukázalo část z příběhové kampaně. Jedná se o střílečku z pohledu první osoby se spoj-tři mechanismy, kterými se liší od všeho, co od střílečky běžně očekáváte.

U příležitosti českého a slovenského herního týdne na Steamu přichází demoverze nezávislé vesmírné simulace a strategie Space Reign. Ve hře bojujete s loděmi a flotilami a zároveň řídíte soukromou vesmírnou korporaci. Budete zabírat sektory pro svou frakci a zvyšovat její vliv v blízké budoucnosti, kde korporace využívající zdroje vedou neustálé konflikty o kontrolu území.

Na konci příštího roku vyjde intenzivní a rychlá RPG střílečka Dreadhunter, ve které si budete prorážet cestu hordami smrtících monster a drsných bossů. Tady jsou všechny předměty „legendární“, úrovně se stále mění a soubojový systém je ostrý jako břitva.

Kombinaci survivalu a budovatelské strategie nabízí Colonize. Odehrává se v období kolonizace, v 17. století, a vypráví příběh o osídlování Nového světa a všech obtížích, s nimiž se první osadníci setkali. Na Steamu je dostupný prolog.

Co byste řekli na 3D akční hack-n-slash roguelite v kartonovém sci-fi světa? V Cardbob: Revival budete bojovat, sbírat, vylepšovat a dělat vše, abyste přežili. Na Steamu je demo.

Pražské vývojářské indie studio Dire Badger ohlásilo svoji první hru s názvem Vranygrai, příběhovou akční adventuru s prvky RPG.

Vranygrai je slovo ze staroslověnštiny a znamená křik vran, který podle pověr předznamenává špatné události. Události, které jsou základní premisou nově vznikající hry. Příběh je zasazen do období a času před vznikem Velké Moravy. Hra se představuje úvodním trailerem, který chce především zachytit atmosféru příběhu a přináší vhled do světa, v němž se děj odehrává.

Na logice je založena také first-person hra ARTIFICIAL, která dbá také na fyziku. Odehrává se v podzemní kolonii na asteroidu 2031 XT. Na první pohled je zřejmé, že v kolonii se něco velice zvrtlo. Jako hráč budete vrženy do víru dění a postupně budete odhalovat více a více o světě okolo vás.

Slepice táhnou! Chicken Empire: Weasel in Shadows je tahová strategická stealth hra, kde se snažíte infiltrovat základny Slepičího impéria a zjistit více o zmizení vaší kamarádky Žabky, která se pohřešuje od posledního slepičího nájezdu. V průběhu dobrodružství odkryjete mnohá tajemství, plánované konspirace a možná i víc než jste si přáli vědět!

Další hry v záznamu nahoře. Mimo jiné The Last Oricru, Lords & Villeins, Sacred Fire, Stanislav nebo Svoboda 1945: Liberation.