Čínská nadnárodní holdingová společnost Tencent koupila polskou 1C Entertainment, která je mateřskou společnost polské i české Cenegy, jednoho z významných distributorů, který na našem trhu vydává hry od Bethesda Softworks, Sega, Capcom, Warner Bros, Square Enix, Take 2 nebo Bandai Namco.

O záměru Tencentu koupit 1C Entertainment se mluvilo v létě loňského roku. Dnes byla dohoda oznámena s tím, že se vše začalo řešit v listopadu 2021. Tencent převzal všechny akcie 1C Entertainment. Tím získal většinový podíl ve všech dceřiných společností.

Pro nás je v současné době nejdůležitější, že dohoda také stanovuje, že všechny dceřiné společnosti 1C s 1C v názvu budou do šesti měsíců od dokončení transakce přejmenovány. Podrobnosti o změně značky budou sděleny později. Nedozvěděli jsme se ani cenu, kterou Tencent za 1CE zaplatil. Firmy pod 1CE by měly zaměstnávat více než 400 lidí v Polsku, České republice a Maďarsku.

„Z této dohody jsme opravdu nadšeni. Pro 1CE je to neuvěřitelná příležitost realizovat naše nejdivočejší sny a touhy v oblasti videoherního průmyslu. Naše vize a nadšení nyní podpoří přední světová herní společnost a já jsem poctěn jedinečnou příležitostí spolupracovat s Tencentem a dalšími špičkovými tvůrčími mozky, které jsou součástí jeho globálního ekosystému,“ uvedl Tomasz Nieszporski, člen představenstva společnosti 1C Entertainment.

Li Shen, technologický ředitel společnosti Tencent Games, dodal několik slov: „Těšíme se na spolupráci s talentovaným týmem společnosti 1C Entertainment a na podporu v jejich nové fázi rozvoje.“

1C ENTERTAINMENT ZAHRNUJE:

Cenega: Přední společnost v oblasti distribuce videoher ve střední a východní Evropě, včetně České republiky a Slovenska. Činnost společnosti zahrnuje také výrobu a distribuci popkulturního zboží (např. puzzle, oblečení atd.) pod značkou Good Loot a komplexní marketingové a PR služby pro digitální produkty pod značkou agentury Yagamedia.

Muve: Poskytuje digitální distribuci videoher prostřednictvím rozsáhlé sítě partnerů v Evropě a také maloobchodní prodej krabicových a digitálních her a dalších fyzických produktů (včetně deskových her, gadgetů).

QLOC: Polská firma, která se zabývá portováním, testováním a lokalizací her. Spolupracuje se společnostmi jako EA, Capcom, Warner Bros., CD Projekt RED, Activision Blizzard, Bandai Namco a mnoha dalšmi. Na kontě má například spolupráci na Devil May Cry, Dark Souls Remastered, Mortal Kombat, Cyberpunk 2077 nebo Hellblade.

DALŠÍ INVESTICE TENCENTU

Tencent v posledních letech do videoherního světa investoval velké peníze. Mimo jiné koupil americké Turtle Rock Studios (Back 4 Blood) a kanadské Inflexion Games (Nightingale). Menšinový podíl firma drží kupříkladu v Klei Entertainment, české Bohemia Interactive, Payload Studios nebo Playtonic Games. Vlastní také 40 procent Epic Games a po pěti procentech má v Activision Blizzard a Ubisoftu.