Čínské videoherní kolosy zachvátila panika, která se může odrazit v jejich investicích po celém světě. Čínská vláda pokračuje v omezování her a nově připravuje nařízení, aby omezila rostoucí výdaje svých obyvatel v oblasti online her.

Čínská vláda je dlouhodobě nespokojena s tím, kolik času lidé tráví hraním her. V minulosti zavedla například omezení, v jaký čas mohou nezletilí hráči hrát a kolik hodin denně. Hry považuje de facto za hazard a nově chce, aby společnosti přestaly dávat hráčům odměny za každodenní přihlášení, za první digitální transakci a za další praktiky, které jsou v bezplatných titulech zcela běžné.

Kromě toho budou muset společnosti omezit maximální částku, kterou lze připsat do virtuální peněženky. Také si budou muset pohlídat, aby nenabízely předměty založené na štěstí (lootboxy) nezletilým. Ti také nebudou moci prodávat herní předměty v aukcích. Pro vydavatele to bude znamenat snížení příjmů z online her.

Aby vláda na tohle všechno mohla dohlížet, budou muset mít vydavatelé své servery, technické vybavení a databáze v Číně. Do toho může čínská vláda výrazně omezit působení korporací v zahraničí, včetně Spojených států a Evropy, protože čínské společnosti budou muset čínské zákony a „kulturu“ dodržovat také v zahraničí, aby neohrozili národní bezpečnost Číny.

V současné době jde pouze o návrh čínské vlády. Už to ale stačilo k tomu, aby hodnota dvou největší gigantů, Tencentu a NetEase, se výrazně propadla. Očekává se, že pokles tržní hodnoty obou firem bude o 80 miliard dolarů. Obyvatelé Číny teď mají do 22. 1. 2024 čas, aby se podělili o své názory na nová nařízení.

Investice Techlandu: Fatshark, Funcom, Fulqrum Publishing, Grinding Gear Games, Klei Entertainment, Leyou Athlon Games, Digital Extremes, Splash Damage, Miniclip, QQ Games, Riot Games, Radiant Entertainment, Sumo Group Sumo Digital, Auroch Digital, The Chinese Room, Supercell, Techland, TiMi Studios, Tequila Works, Turtle Rock Studios, Valhalla Game Studios, Visual Arts Key, Kinetic, Novel, WeGame, Yager Development nebo Bohemia Interactive.

Společnost NetEase v posledních letech založila v zahraničí řadu studií s veterány videoherního průmyslu. Také koupila Quantic Dream, autory Detroit: Become Human, Beyond: Two Souls a Heavy Rain, kteří pracují na Star Wars Eclipse.