Před necelými dvěma měsíci přišla Česká republika o rekord v klasické arkádové střílečce R-Type z roku 1987 od společností Irem a Nintendo. Prvenství Petra „LEXe“ Prokopa, které držel od roku 2019 se skóre 1 445 000, překonal 14. 6. 2024 Angličan JammaTron s výsledkem 1 479 300 bodů.

Od té doby se však LEX a WES, dva naši specialisté na R-Type, domluvili a společnými silami nedávno rekord překonali a vrátili ho zpět do České republiky. Nebylo to ale vůbec jednoduché, prostor na zlepšení skóre se pohyboval ve výši pouhých desítek tisíc bodů. Naštěstí při sledování gameplaye soupeře našli taktiku, která by mohla fungovat. Jejich strategií bylo projít hru dvakrát až po přetočení 16. kola a tam postupně v co nejposlednější chvíli u bosse umřít, když chtějí oni, a ne kdy chce hra. Takto lze získat přibližně 45 až 50 tisíc bodů.

S touto strategií se nedávno sešli v muzeu arkádových her v pražském Červeném Újezdu, kde měli vyhrazený dedikovaný automat s R-Typem a rezervní herní deska byla nainstalována v univerzálním automatu OK Baby, aby se kluci nemuseli o stroj střídat a stihli více pokusů. Jedna hra totiž trvá kolem 50 minut, a to jen v případě, že jste úspěšní.

Akce se osobně účastnil milovník retro her Červ, který nás na tuto speciální událost upozornil.

„Dva automaty najednou byly nepříjemné překvapení pro našeho konkurenta v Anglii, který nás bedlivě sledoval na streamu. Abychom využili rozšířených letních otvíraček v muzeu, tentokrát jsme rekordům vyhradili pátek a sobotu, neděle nám zbyla na regeneraci před návratem do práce,“ reportuje Honza Orna, majitel Arcadeher.

„Pátek jsme zahájili po jedenácté. Borci sekali jeden pokus za druhým pod dohledem rostoucí návštěvy na našem YouTube kanálu, kam jsme streamovali. Naši borci pro diváky dělali i synchronizované starty, aby se společně dostali, co nejdál a diváci si to víc užili, ale jak se soustředili jeden na druhého, často udělali zbytečné chyby. V kombinaci s přicházející únavou se stalo, že až do zavíračky veřejného provozu muzea v 19 hodin rekord nepadl, a dokonce se ani WESovi nepovedlo navýšit jeho výkon nahraný před pěti lety, přestože měl teoreticky nejvíc prostoru na zlepšení, když ztrácel tolik bodů.“

„Po dobré večeři v nedaleké Sokolovně jsme navázali na naše snažení a konečně v půl jedenácté v noci jsme WESovi zapisovali zlepšení jeho výkonu na 1 463 400 bodů. Na 1. místo to bylo ještě málo, ale tímto výkonem se dostal před LEXe na průběžné 2. místo. Exmistr světa LEX byl tím sesazen na 3. místo. Ten den už nikdo neměl sílu pokračovat a byl čas se jít vyspat na druhý den,“ uzavírá první den.

„V sobotu jsme začali již po desáté a na borcích bylo vidět, jak jsou odpočatější, ale i soustředění a nervózní. V poledne se WES probojoval znovu do finálového kola a tam po drobných chybkách nahrál fantastické skóre 1 472 200 bodů, což stále na JammaTrona nestačilo, ale zase o něco zvedl laťku i LEXovi v kamarádském špičkování. LEX bojoval jako lev, postupně s námi úplně přestával mluvit a soustředil se jen na sebe, ale i když dělal všechny regenerační tipy a triky co obvykle, nedokázal hrát tak čistě jak R-Type na této úrovni vyžaduje - tj. naprosto bez chyb.“

„Přestože se WES zlepšoval každým pokusem, pomalu už jsme všichni začali propadat skepsi. Na klucích se začal stále více projevovat tlak. Před šestou večer jsme si prostě řekli, že rozjedeme poslední pokus a že se na to vykašleme, byť jsme byli samozřejmě připraveni tam stát klidně do půlnoci, ale on ten Damoklův meč na kluky většinou zafunguje :-).“

„Po šesté večer WES ve svém posledním útoku projel dva motory bez ztráty života, a to se za celý víkend nikomu z kluků nepodařilo. Postupně se celá banda fanoušků začala scházet a se zaťatými pěstmi jsme doufali, že se snad konečně dočkáme. Vše vycházelo podle plánu, vybíjel životy u posledního bosse podle šablony a skóre stoupalo. Když překonal první místo Angličana JammaTrona, aréna propukla v řev a povzbuzování, to přilákalo pozornost i běžných návštěvníků muzea. Blížila se hranice 1,5 milionu bodů, kterou překonal! Znovu křik a jásot fanoušků jak při vstřelení branky na samém závěru finálového zápasu. Jeho skóre se pak zastavilo na neuvěřitelném čísle 1 503 000 bodů, po kterém se WESovi dostalo gratulací celého publika. Dokázal to. Jediné, co nás mrzí je, že se nepodařilo LEXovi ani přiblížit svému výkonu z roku 2019. Usilovali jsme druhým automatem o to, aby JammaTrona překonali oba naši borci, to se však tentokrát nepodařilo,“ končí reportáž.