Když Bethesda Softworks v roce 2015 přišla s mobilním hitem Fallout Shelter, vypadalo to, že se zařadí mezi těch pár větších vydavatelů, kteří dokážou i na mobilech vydávat zábavné hry, jejichž monetizační praktiky a obchodní model nejsou cestou do pekel a k rychlému odinstalování. Totéž naznačovala i velmi štědrá karetní hra The Elder Scrolls: Legends. Jenomže pak přišel průšvih jménem The Elder Scrolls: Blades a veškerá dobrá pověst Bethesdy na mobilním poli vzala za své. Letos na jaře se pak situaci snažil zachránit Mighty DOOM, ale i když mohl určitě dopadnout hůř, moc toho ve výsledku nepředvedl.

Bethesda to ale ve sféře mobilních titulů očividně nehodlá vzdávat, jak dokazuje nový projekt jménem The Elder Scrolls: Castles. Ten zatím nebyl oficiálně odhalen, včera se ale objevil v obchodě Google Play v americkém regionu, odkud zase po určitém počtu stažení zmizel. Jinými slovy, Castles se zatím nachází ve fázi omezeného přístupu, který se aktuálně vztahuje jen na Android. I když dříve či později nepochybně dojde i na iOS verzi, protože vážně pochybujeme, že si může Bethesda dovolit vynechat nejvýdělečnější segment mobilního trhu.

A o čem vlastně The Elder Scrolls: Castles, na jejichž existenci upozornil třeba server Destructoid, jsou? Jelikož Česká republika není v regionu, v němž byla hra krátce dostupná, můžeme vycházet jen z informací a screenshotů, jež se objevily v obchodě Google Play. Soudě podle nich nás čeká něco jako Fallout Shelter v Tamrielu. Jen budete místo protiatomového krytu stavět, zvelebovat a udržovat vlastní hrad, v němž musíte trénovat poddané, starat se o blaho vládce a jmenovat jeho dědice.

Obyvatele hradu můžete přiřazovat k různým pracovním stanicím, abyste měli k dispozici dost zdrojů, a samotné hradní království můžete různě vylepšovat, rozšiřovat a zkrášlovat s využitím různých dekorací a monumentů. Tvůrci také naznačují, že pokud budou vaši poddaní dlouhodobě nespokojení, mohou se pokusit o atentát na vladaře. Jeden z obrázků ukazuje také souboj s drakem, takže tahle mobilní novinka má zjevně i svou akčnější část.

Je ale otázka, jestli dřív nebudou chtít hráči spáchat atentát na Bethesdu, protože ti, kteří už měli možnost si The Elder Scrolls: Castles zkusit, povětšinou sdílejí vlažné dojmy a obavy z vlivu mikrotransakcí. Vypadá to ale, že by hra mohla zaujmout alespoň humorem či parodickými prvky, protože třeba na titulním obrázku je možné spatřit postavu s košem na hlavě. Ta nepochybně odkazuje na klasický prvek z RPG The Elder Scrolls V: Skyrim, v němž lze vykrást obchod jednoduše tak, že dáte obchodníkovi hrnec na hlavu, aby nic neviděl.

Nezapomínejme každopádně na to, že v tuto chvíli ještě nebyl projekt ani oficiálně oznámen, takže třeba se nakonec při ostrém startu dočkáme solidně vyvážené a zábavné novinky. A když ne, pořád tu budeme mít Fallout Shelter, který je nadále k dispozici a který kvalitou stále převyšuje cokoliv, s čím dosud Bethesda na mobilech vyrukovala.