Posunutí obrazu na novou úroveň, zpřístupnění širší škály barev, vyšší úroveň kontrastu a jasnější/realističtější vizuál. To jsou výhody vysoce dynamického rozsahu. Pokud si potrpíte na lepší vizuál a hrajete starší hry, tak budete mít radost z nového kroku společnosti Microsoft.

V minulém roce Microsoft vyvinul umělou inteligenci, která dokázala mapovat High Dynamic Range (HDR) na Xboxu Series X/S u starších her ve zpětné kompatibilitě. Podle slov hlavního softwarového inženýra americké společnosti je možné Auto HDR teoreticky aplikovat prakticky na jakoukoli hru.

Auto HDR pomocí strojového učení možná neposkytuje stejnou kvalitu jako nativní HDR, ale vylepšuje obraz několik kroků nad standardní SDR. To se hodí, když hrajete starší hry vytvořené před příchodem HDR. Samozřejmě musíte hrát na moderní televizi/monitoru s podporou HDR.

Microsoft nyní plánuje přidat automatickou podporu HDR do DirectX 11 a DirectX 12 her, což představuje více než tisícovku počítačových her. Auto HDR je nyní testováno ve Windows 10 a funguje stejně jako na konzolích Xbox Series X/S.

„Jedná se o funkci platformy, která přinese úžasný nový herní zážitek, jenž plně využije možnosti vašeho monitoru kompatibilního s HDR,“ prohlásil zástupce Microsoftu.

Automatické HDR je možné povolit v nejnovějším testovacím buildu Windows 10 (21337). Ten byl nedávno spuštěn pro Windows Insider. Funkce bude buď povolena automaticky, nebo ji můžete zapnout v nastavení obrazu. Mezitím Microsoft pracuje na optimalizaci výkonu a opravě některých problémů souvisejících s implementací funkce Auto HDR - ta vyžaduje určitý výpočetní výkon GPU.

Kromě funkce Auto HDR obsahuje nejnovější zkušební verze Windows 10 také vylepšení virtuálních desktopů, aktualizaci Průzkumníka souborů i některé změny integrovaných aplikací jako je Poznámkový blok.

Přečtěte si také: GeForce Now přichází s dražším členstvím a bude přidávat více her