Před necelými dvěma týdny udělalo české studio Bohemia Interactive radost mnoha příznivcům druhé světové války oznámením projektu Spearhead 1944, nového Creator DLC pro Armu 3. Nezávislý tvůrčí tým Heavy Ordnance Works nás jeho prostřednictvím hodlá poslat do severozápadní Francie, konkrétně do doby méně známé operace Cobra, na níž došlo 7 týdnů po slavném vylodění v Normandii.

Oznámení nové placené expanze od externích tvůrců z řad modderů a nadšenců do druhé světové války provázela celá řada detailů. Díky nim jsme zjistili, že se můžeme těšit na terén Normandy o rozloze 150 km², kooperativní kampaň až pro 24 hráčů, která sestává ze sedmi misí, nebo 6 multiplayerových scénářů, potažmo variací některých oficiálních herních módů. Dále tu máme 2 ukázkové singleplayerové scénáře, singleplayerovou a kooperativní misi zaměřenou na francouzské odbojáře, 5 hratelných frakcí doplněné o civilisty, více než 50 zbraní, výbušnin a granátů, přes 40 vozidel a statických zbraní či stovky kusů výstroje a vybavení.

Zapomínat bychom neměli ani na určité svéráznější prvky a novinky, mezi něž patří plamenomety, pokročilejší ozvučení a nabíjení zbraní, možnost zapřáhnout a převážet statické zbraně nebo systém morálky, díky němuž lze kupříkladu pod palbou slyšet, jak vojáci kolem vás panikaří. Mezi těmi všemi informacemi se skrývala také cena přídavku, která je stanovená na 17,99 eur. Asi jediná neznámá informace se tak týkala data vydání. Dozvěděli jsme se pouze to, že Arma 3 Creator DLC: Spearhead 1944 vyjde někdy během letošního roku.

Studio Bohemia Interactive však s odhalením data vydání moc neotálelo. Na sociálních sítích bylo oznámeno, že Normandii v enginu Army 3 budeme moci navštívit 25. července/júla 2023. Ano, přídavek vyjde už příští týden, tedy mnohem dřív, než nejspíš kdokoliv čekal.

Snad tedy nikdo s vydáním zbytečně nespěchá a Spearhead 1944 bude řádně vyladěný zážitek, který ideu Creator DLC zase trochu nakopne tím správným směrem. Novinek sklízejících záporné uživatelské recenze ve velkém kvůli nedopečenému stavu už se letos na Steamu objevilo víc než dost. Samozřejmě je ale možné, že se jednoduše s oznámením celého projektu čekalo do poslední chvíle a že už je nějakou dobu vlastně vše připravené. Rozhodně v to doufáme.