Global Mobilization - Cold War Germany, S.O.G. Prairie Fire, CSLA Iron Curtain, Western Sahara. To jsou názvy dosavadních a více či méně úspěšných a povedených přírůstků do programu Creator DLC, zvláštních placených přídavků pro Armu 3 od Bohemia Interactive, které mají na svědomí tvůrci z řad komunity i externích profesionálních vývojářů. Jelikož od vydání rozšíření Western Sahara uběhly už téměř dva roky, zdálo se, že program DLC od externích tvůrců už nic nového nenabídne. Ale není tomu tak.

Po západním a východním Německu, válce ve Vietnamu, Československu v éře socialismu a Sahaře v blízké budoucnosti přichází na řadu druhá světová válka. Nově oznámené Creator DLC s názvem Spearhead 1944 nás v enginu Army 3 zavede do Normandie, kde budeme moci zažít pokusy amerických vojáků proniknout německými obrannými liniemi. Za celým projektem přitom stojí indie studio Heavy Ordnance Works, v němž najdeme nadšence do moddingu, série Arma i druhé světové války.

Tvůrci z Heavy Ordnance Works nám prostřednictvím přídavku Spearhead 1944 nabídnou třeba multiplayerovou kooperativní kampaň až pro 24 hráčů a o 7 misích, 6 multiplayerových scénářů, singleplayerový a kooperativní scénář Der Zahnarzt nebo singleplayerové ukázkové scénáře zaměřené na americké a německé jednotky. Rozšíření se přitom točí okolo méně známé operace Cobra, k níž došlo 7 týdnů po vylodění v Normandii okolo města Saint-Lô.

Těšit se můžeme i na 5 hratelných frakcí a civilisty, více než 50 zbraní, výbušnin a granátů, přes 40 vozidel a statických zbraní a hlavně na terén Normandy o rozloze 150 km², který vychází z reálných lokací a topografie severozápadní Francie. Aby toho nebylo málo, přídavek rozšíří Armu 3 o stovky uniforem a dalších částí výstroje, nové zvuky a efekty, vlastní soundtrack a všelijaké moduly a systémy, které jsou vhodné pro editor a tvorbu vlastních misí.

Datum vydání Creator DLC Spearhead 1944 pro Armu 3 zatím neznáme, mělo by k němu ale dojít ještě tento rok. Cena je stanovená na 17,99 eur a jako obvykle bude ihned po vydání k dispozici ve Steam Workshopu speciální balík dat kompatibility, díky němuž se budou moci i hráči, kteří si rozšíření nekoupí, připojit na multiplayerové servery, kde je obsah DLC používán, a prohlédnout si novou mapu v režimu kamery v editoru.

Stejně tak bude touto cestou možné si zdarma vyzkoušet vozidla nebo zbraně, i když kompletní přístup k terénu Normandie, kampani ani samostatným misím tímto způsobem nezískáte. Bohužel je třeba zapomenout také na českou lokalizaci, takže CSLA Iron Curtain zůstává jediným Creator DLC, které se může chlubit oficiálními českými titulky (a českým dabingem původem z Army 2, pokud si ze Steam Workshopu stáhnete balík CSLA - Iron Curtain - Operations).

V každém případě to není poprvé, co došlo k oficiálnímu kontaktu série Arma, potažmo enginu ze série Arma, s tematikou druhé světové války. V roce 2012 se na trhu zásluhou vydavatele Deep Silver a s podporou Bohemia Interactive objevila hra Iron Front: Liberation 1944, kterou tvůrčí týmy X1 Software a AWAR postavily na enginu Army 2 z roku 2009. A i když Iron Front ani placené DLC D-Day 1944 nelze považovat za projekt, který by udělal velkou díru do světa, v dalších letech posloužil jako základ pro populární mod Iron Front 1944 pro Armu 3.

Spearhead 1944 se má však od Iron Front modu a dalších modifikací zaměřených na období druhé světové války lišit zejména o poznání větším rozsahem, autentičtějším zpracováním a také přítomností různých unikátních mechanik. Tým Heavy Ordnance Works připravuje třeba systém morálky nebo starý dobrý plamenomet. Nedávná aktualizace Creator DLC S.O.G. Prairie Fire sice nabídla tanky a obrněnce, které mohou chrlit oheň, ale tentokrát půjde zjevně o klasickou zbraň. Nejen zádumčiví jedinci, kteří s sebou rádi nosí sirky, se tak mají na co těšit.