Jsou hry, které chcípnou už několik měsíců po vydání. A pak jsou tu hry, které se drží zuby nehty při životě a které by nejspíš byly aktivní i po apokalypse. Do té druhé kategorie nepochybně patří Arma 3 od Bohemia Interactive, která v těchto dnech slaví úctyhodné 10. narozeniny. Třetí díl klasické série vojenských sandboxů opustil tehdy ještě velmi čerstvý předběžný přístup na Steamu 12. září/septembra 2013 a ještě dnes se má čile k světu. Dokazuje to nejen nedávné vydání tzv. Creator DLC Spearhead 1944 od týmu Heavy Ordnance Works, ale i nová a samozřejmě bezplatná aktualizace s označením 2.14.

Update 2.14, který má přibližně 1,3 GB, je zajímavý především tím, že do hry přidává zbrusu nové vozidlo. I když ono vlastně tak docela nové není. Řeč je o tanku frakce CSAT s názvem T-100X Futura, který byl k vidění už na raných oficiálních screenshotech Army 3. Z finální podoby hry byl ale nakonec vystřižen a chyběl v ní až doteď.

Skutečnost, že na tank s netypicky vypadající hlavní museli fanoušci čekat 10 let, přitom zdůrazňují sami vývojáři z Bohemia Interactive. Ti v oficiálním seznamu změn nové aktualizace odkazují na tickety fanoušků, které se datují k 26. 6. 2013, tedy k době vydání bety Army 3, a k 28. 11. 2015. A aby bylo jasno, jedná se o plně funkční vozidlo, ne o pouhou rekvizitu, potažmo statický objekt.

Pokud ale chcete právě další statické objekty, Update 2.14 by vás měl přesto potěšit, jelikož do Army 3 přidává obsah z už neaktivní, bezplatné střílečky Argo, která vnikla jako totální konverze právě Army 3. Veškerá oficiální podpora projektu Argo byla ukončena na konci roku 2021, teď jej ale připomínají objekty spojené s vesmírným modulem spadlým z nebe, kosmetické doplňky nebo drobnosti typu halloweenské dýně a strašáka. Tvůrci misí pak určitě najdou využití i pro různé verze polního památníku, jenž se skládá z pytlů, bot a helmy pověšené na postavené pušce.

Aby toho nebylo málo, příznivci střeleckých výzev se mohou znovu pustit do výzvy CoF: Šedá a vystřílet si v jejím závěru něco spojeného s 10. narozeninami Army 3. Fanoušci achievementů se zase mohou pokusit o odemčení dvou nových Steam achievementů. Jeden z nich, který spočívá v načtení alespoň 10 modů naráz, není díky Steam Workshopu vůbec těžké získat. Ten druhý je ale zajímavější. Sází totiž na klasický glitch, který vystřelí vozidlo ke všem čertům. Ale protože fyzika Army 3 je poněkud svérázná a protože pro bug nemusí jít člověk při troše snahy moc daleko, ani v tomto případě nejde o kdovíjak náročnou záležitost.

A pokud patříte mezi to nepatrné procento hráčů, kteří jsou přesvědčení, že jim Arma 3 po stránce výkonu šlape jako hodinky, nebo pokud chcete další důvod k tomu nadávat na optimalizaci, nově si můžete zapnout extrémní grafické nastavení. K rozšíření došlo i v rámci nabídky postprocesingu. Nezbývá tedy než Armě 3 pogratulovat ke kulatinám. Od věci určitě nebude ani doufat, že se pohlednější, ale dlouhodobě podvyživený bratranec Arma Refoger vyléčí a že plnohodnotný nástupce, tedy bájná Arma 4, také nabídne dost důvodů, proč se jí s úctou věnovat ještě 10 let po vydání.