Embark Studios, vývojářské studio složené z bývalých vývojářů DICE (série Battlefield), znovu představilo svou dlouho očekávanou hru Arc Raiders na Gamescom Opening Night Live. Původně oznámená v roce 2021 jako free-to-play kooperativní střílečka zasazená do postapokalyptického světa, se hra nyní dočkala výrazných změn – včetně opuštění free-to-play modelu ve prospěch standardního placeného formátu.

Výkonný producent Aleksander Grøndal vysvětlil, že rozhodnutí přejít na prémiový obchodní model bylo přijato po pečlivém zvážení, aby se vývojáři mohli více soustředit na samotnou hratelnost a méně na monetizaci. Podle Grøndala tento přístup umožní týmu lépe optimalizovat herní zážitek, nabízet více odměn a zajistit, že se Arc Raiders zaměří na zábavu a zapojení hráčů místo toho, aby je neustále pobízela k nákupům.

Arc Raiders se nyní transformovala na PvPvE extraction shooter, kde hráči hrají za raidera – obyvatele podzemního města, který se pravidelně vydává na povrch pro zásoby. Na povrchu čelí nejen nebezpečným robotům, ale také dalším hráčům, kteří soutěží o stejný loot.

Mezi další zajímavé detaily patří zatím neznámá maximální velikost lobby, možnost nových hráčů připojit se do probíhající hry a více velkých map, které sdílejí větší region podobný tomu z Escape from Tarkov. Hra bude také obsahovat podzemní základny s možností jejich úpravy.

Arc Raiders vyjde na PC, PlayStation 4/5 a Xbox Series X/S. Datum vydání však zatím oznámeno nebylo.