Společnost Apple oznámila, že od roku 2021 sníží své provize z App Store o polovinu. Vývojářům nebude americká firma strhávat dosavadních 30 procent, ale 15 procent. Novinka se vztahuje na vývojáře a vydavatele, kteří za rok vydělají méně než milion dolarů ze všech svých aplikací na App Store.

Apple tvrdí, že k tomuto programu bude mít přístup velká většina vývojářů aplikací pro iOS, ale už neuvedl, kolik procent z více než 28 milionů registrovaných tvůrců aplikací to bude. Apple rovněž odmítl říct, o kolik peněz takto přijde.

Analytik Sensor Tower uvádí, že se snížení provizí bude týkat odhadem 98 procent vývojářů, kteří generují zhruba pět procent tržeb App Store. Americká společnost bude žádosti o zařazení do nového programu posuzovat dle finančních výsledků jednotlivých vývojářů a vydavatelů za rok 2020. Do programu se ale mohou přihlásit firmy i v budoucnu, když jejich příjem z App Store klesne pod milion dolarů za rok.

Podle CNBC vygeneroval App Store v roce 2019 tržby ve výši 50 miliard dolarů.

Otázkou je, zda lze nový program Apple pro menší vývojáře a vydavatele iOS aplikací považovat za výhru Epicu, který se obrátil na soud, aby bojoval za snížení provizí Apple z App Store – standardem je 30 procent. Epicu se ale tohle snížení týkat nebude.