Letošní rok je poznamenaný propouštěním ve videoherním průmyslu. Nově se k početnému zástupu společností přidává Amazon. Ten ze své herní divize propouští přes 180 zaměstnanců. Nejde ale ani tak o vývojáře, nýbrž o tvůrce obsahu, testery a oddělení marketingu.

Už v dubnu bylo propuštěno zhruba 100 zaměstnanců v herní divizi Amazonu. Podle Christopah Hartmanna, viceprezidenta Amazon Gaming, k aktuálnímu propouštění přispěli hráči, kteří v předplatném Prime Gaming chtějí více her „zdarma“. Proto se firma po pečlivém zvažování rozhodla propustit zaměstnance kanálu Crown na Twitchi (Amazon vlastní celý Twitch) a týmu Game Growth, který zajišťuje podporu pro vývojáře, například testování a marketing.

Ušetřené peníze budou investovány do zlepšení služby Prime Gaming. Nikdo ale neřekl, co přesně to bude znamenat. Můžeme pouze hádat, zda budou nabízeny lepší kousky. Teď můžete mít za předplatné například Rage 2: Deluxe Edition, Doom 3 nebo Metal Slug X.

Amazon chce nadále vyvíjet vlastní hry. Vedle rozšiřování masivně multiplayerových titulů Lost Ark a New World je to nové dobrodružství Lary Crof v Tomb Raider, které připravuje studio Crystal Dynamics, a MMO tituly Lord of the Rings a Blue Protocol.

Divize Amazon Games byla založena v roce 2012, ale dosud moc úspěšná nebyla. Ústředí má v Seattlu a tvoří ji Relentless Studios (tým vytvářel Crucible, ale projekt byl zrušen), Amazon Games Orange County (New World), Amazon Games San Diego a Amazon Games Montreal.

Připomeňme, že v letošním roce ve větší míře propouštěly společnosti Embracer Group, Epic Games, Microsoft, Bungie, Ubisoft nebo PlayStation Studios. Dle všeho bylo jen v roce 2023 propuštěno 6 500 lidí, kteří pracovali ve videoherním světě.