Hlavní konzolový architekt Mark Cerny ve středu při odhalení specifik PlayStationu 5 uvedl, že si majitelé budou moci v den vydání spustit přibližně 100 nejhranějších her z PS4. To hráčům přišlo málo, když pomyslíme, že konkurenční Xbox Series X bude podporovat všechny hry z Xbox One generace a k tomu stovky her z Xboxu 360 a vybrané tituly z původního Xboxu.

Netrvalo dlouho a Sony svůj údaj upřesnila. Nyní japonská společnost slibuje zpětnou kompatibilitu pro drtivou většinu her, které jsou dostupné na PS4. Podle nového prohlášení Sony věnovala značné úsilí, aby si fanoušci mohli zahrát své oblíbené hry na PS4. „Věříme, že drtivá většina z více než 4000 titulů z PS4 bude hratelná na PS5,“ uvádí Sony.

Sony očekává, že zpětně kompatibilní tituly z PS4 poběží na PS5 v lepší frekvenci snímků za sekundu. Buď půjde o vyšší snímky nebo stabilnější snímkovou frekvenci. Potenciálem je také vyšší rozlišení. „V současné době vyhodnocujeme jednotlivé tituly, abychom zjistili problémy, které je třeba opravit v původním softwaru od vývojářů,“ tvrdí Sony.

„Otestovali jsme stovky titulů a chystáme se otestovat další tisíce. V nadcházejících měsících poskytneme další podrobnosti o zpětné kompatibilitě a mnohem více zpráv o PS5,“ dodává Sony. Z nového prohlášení vyplývá, že Sony již otestovala sto nejpopulárnějších her a zjistila, že nedochází k žádným závažným problémům. Proto předpokládá, že PS5 bude schopna spustit většinu her z PS4. Přesné číslo jsme se ale zatím nedozvěděli.

Z nedávné prezentace se zdá, že na PS5 bude možné zpětně kompatibilní hry hrát ve dvou režimech.

Mezitím Ubisoft potvrdil zpětnou kompatibilitu u Rainbow Six Siege. Francouzská vydavatelská společnost uvedla podporu PS4 verze pro PS5 a Xbox One verze pro Xbox Series X. Ve zprávě potvrdila jak digitální, tak fyzické verze.