Valve má využívat dominantního postavení Steamu a bránit hráčům, aby si počítačové hry mohli koupit levněji. Tvrdí to hromadná žaloba, která byla na společnost podána u britského odvolacího soudu pro hospodářskou soutěž.

Žaloba, která požaduje 656 milionů liber (763 milionů eur, 19,2 miliardy korun), obviňuje majitele nejpopulárnějšího digitálního obchodu z manipulace trhu s počítačovými hrami a záměrným vyřazováním konkurence. Americká firma má zneužívat dominantního postavení a diktovat si podmínky. V důsledku toho mělo 14 milionů lidí ve Spojeném království kupovat předražené PC hry. Pro každého z nich požaduje odškodné ve výši 22 až 44 liber.

Žaloba se opírá o tři hlavní body. Dle nich Valve vnucuje vydavatelům a vývojářům cenové parity, které jim brání prodávat hry za nižší ceny na konkurenčních platformách. To má za následek omezený výběr pro spotřebitele a poškozuje hospodářskou soutěž. Zastáncům žaloby také vadí, že hráči si nemohou pro svou hru na Steamu koupit dodatečný obsah v jiném digitálním obchodě. To má rovněž omezovat hospodářskou soutěž. Třetím bodem jsou provize ve výši 30 %. Tato provize má vést k vyšším cenám pro spotřebitele za hry a DLC.

Za hromadnou žalobou stojí aktivistka za digitální práva Vicki Shotbolt, která ji považuje za pokus zastavit nezákonné jednání a pomoci lidem získat zpět, co jim náleží. Podobnému obvinění čelilo Valve v kalifornské antimonopolní hromadné žalobě podané pěti hráči v roce 2021 a později téhož roku v podání firmy Wolfire Games. Valve požadovalo okamžité zamítnutí žaloby a vysvětlovalo, že stejné podmínky jsou v jiných obchodech. Kauza se tehdy opírala zejména o prodej klíčů, kdy Valve v podmínkách určovalo, že aktivační klíče mají být prodávány za stejnou cenu jako samotné hry na Steamu. Jinými slovy Valve požadovalo, aby uživatelé Steamu neměli horší podmínky pro nákup her než ti, co si kupují klíče.

Zajímavé je, že novou hromadnou žalobu proti Valve podpořila advokátní kancelář Milberg London LLP. Ta od roku 2022 stojí za žalobou na Sony, kterou obvinila ze zneužití své tržní síly, vnucování podmínek vývojářům a vydavatelům a účtováním 30% provize. I přes velké námitky Sony soud v listopadu umožnil pokračovat v žalobě.

S ohledem na rozsah podobných sporů se verdikty dozvíme až za několik let. Do té doby by se k nejnovější kauze mohli vyjádřit zástupci Valve.