Sony okrádá lidi tím, že si od vývojářů a vydavatelů účtuje příliš vysoké provize na PlayStation Store. S tím hodlá zatočit Alex Neill, který ve Spojeném království podal na společnost hromadnou žalobu ve výši 5 miliard liber.

Neill tvrdí, že až 30procentní provize, které si společnost účtu za prodej her a dalších věcí v PlayStation Store, je porušením zákona o hospodářské soutěži. Sony má dle žaloby zneužívat své postavení na trhu a klade neférové podmínky vývojářům a vydavatelům her.

Podle dokumentu, jenž byly v pátek předloženy odvolacímu soudu pro hospodářskou soutěž, spotřebitelé ve Spojeném království za posledních šest let zaplatili částky nadsazené o 5 miliard liber. Pokud bude žaloba úspěšná, obdržel by každý účastník v průměru odškodné ve výši 67 až 562 liber plus úroky. Nárok připojit se k žalobě má každý obyvatel Spojeného království, který v období od 19. 8. 2016 koupil cokoliv v PlayStation Store. Odhadem jde o 9 milionů lidí.

„Pro společnost Sony PlayStation hra skončila. Touto žalobou se zastávám milionů Britů, kterým byly nevědomky předraženy poplatky. Domníváme se, že společnost Sony zneužila svého postavení a okradla své zákazníky,“ vyjádřil se k případu Alex Neill, advokát specializující se na spotřebitelské právo.

Neill se domnívá, že nebýt takto vysoké provize, byly by hry v PS Store levnější. Nicméně, pro videoherní trh je provize ve výši 30 procent standardní. Pokud by někdo chtěl usilovat o změnu, musel by podniknout mnohem rozsáhlejší kroky.

„Hry jsou nyní největším zábavním odvětvím ve Spojeném království, předstihly televizi, video i hudbu a mnoho lidí v nich hledá komunitu a kontakt s ostatními. Jednání společnosti Sony stojí miliony lidí peníze, které si nemohou dovolit, zejména v době, kdy se nacházíme uprostřed krize zvyšování životních nákladů a peněženky spotřebitelů jsou otřeseny jako nikdy předtím,“ dodal bojovník za práva spotřebitelů.

Natasha Pearman, partnerka Neilla v tomto případu, nešetří ostrými slovy. Dle ní Sony už léta zneužívá své dominantní postavení v digitální distribuci her a doplňku pro konzole PlayStation (jinak se digitální obsah nedá koupit), což vede k přemrštěným cenám pro zákazníky.

DOBROVOLNÝ NÁKUP, PŘIPOMÍNÁ ODBORNÍK

Otázkou je, zda má taková žaloba šanci na úspěch. Agentura Bloomberg připomíná, že nedávno byl v USA zamítnut podobný případ, kdy Sony byla obviněna z protisoutěžního jednání kvůli tomu, že PlayStation Store je jediné místo, kde lze zakoupit digitální obsah do konzolí PlayStation.

Odborník Richard Hoeg, moderátor právního podcastu Virtual Legality věnovaného videohernímu průmyslu, skrz britský Eurogamer upozorňuje na to, že jde o dobrovolný nákup. Každý s nákupem souhlasil. Plus ceny na PS Store jsou do značné míry odrazem cen v celém odvětví, včetně 30procentní provize. Navíc v dokumentech chybí důkaz o tom, že by takto vysoká provize měla vliv na konečnou cenu.