Dnes Microsoft dokončil akvizici Activisionu Blizzard za historických 68,7 miliardy dolarů. Současně bylo oznámeno, že letos končí generální ředitel Bobby Kotick.

Kontroverzní šéf Activisionu Blizzard odstoupí ze své funkce koncem roku. Nyní pomůže s přechodem a bude podřízen šéfovi herní divize Microsoftu Philu Spencerovi.

„Oba se těšíme na spolupráci při hladké integraci našich týmů a hráčů,“ dodal Kotick na spolupráci se Spencerem. Na své funkce dnes rezignovali také zbývající členové představenstva.

Bobby Kotick byl generálním ředitelem Activisionu od února 1991 do července 2008. Po sloučení s Vivendi Games se stal generálním ředitelem Activisionu Blizzard. V listopadu 2021 se Kotick ocitl v centru velkého skandálu a Spencer nevyloučil možnost odvolat ho z funkce prezidenta a generálního ředitele, až Microsoft převezme AB, i když Kotick nebyl nikdy usvědčen.

Kotick byl obviněn z toho, že podporoval nebo ignoroval četné případy obtěžování a toxického chování některých vedoucích zaměstnanců ve studiích v rámci Activisionu Blizzard. K odchodu byl vyzýván pravidelně od října 2021. Navíc celou tuhle dobu firmu stojící za Call of Duty a Diablem sužovaly problémy, včetně stávek, hromadných výpovědí, propouštění a soudních sporů.

Kotick nemusí být příliš smutný. Má totiž dostat bonus ve výši 375 milionů dolarů za uzavření akvizice. Údajně může obdržet dalších minimálně 265 milionů dolarů za to, že skončí dříve. Pokud se tedy s Microsoftem nedohodl jinak.