Na internet se dostávají další detaily o stále neoznámené PlayStation 5 Pro. Sony pro vývojáře připravila podmínky, které musejí hry splňovat, aby byly označeny jako vylepšeny pro PS5 Pro. Stejné to bylo na PS4 Pro. Informuje o nich Insider Gaming.

Sony po vývojářích bude chtít, aby hry měly speciální grafický režim využívající škálování rozlišení na 4K pomocí technologie PlayStation Spectral Super Resolution (zkráceně PSSR). Dále musí dosahovat konzistentní frekvence 60 snímků za sekundu a mít přidané nebo vylepšené ray tracing efekty.

Dosáhnout toho bude možné díky rychlejší paměti RAM a výkonnějšímu grafickému čipu. PlayStation 5 Pro má být o 45 % výkonnější než standardní PS5 a dokáže zajistit dvakrát rychlejší vykreslování než standardní PS5.

Odborníci o velkých rozdílech nejsou tolik přesvědčeni a poukazují zejména na stejný procesor. Ten dle nich bude celkové možnosti konzole brzdit. Někteří vývojáři nevidí v PS5 Pro dostatečný důvod a říkají, že ještě nedokázali naplno využít možnosti současné konzole.

Pokud by se Sony držela horního standardu, bylo by vylepšení u her jasně patrné. Nálepkou PS5 Pro Enhanced ale budou moci být označeny i tituly, které splní některé z následujících vylepšení. Ty už nejsou tak přísné:

  • Vyšší cílové rozlišení ve hrách, které na standardní konzoli běží v pevném rozlišení.
  • Zvýšené cílové rozlišení ve hrách, které na standardní konzoli běží v proměnlivém rozlišení.
  • Zvýšená cílová snímková frekvence ve hrách, které na standardní konzoli využívají pevnou snímkovou frekvenci.

Pokud je tohle vše pravda, tak získat označení PS5 Pro Enhanced nebude pro vývojáře takový problém. Na druhou stranu rozdíly u her nebudou tak viditelné. Každopádně, PlayStation 5 Pro se očekává koncem letošního roku.