Polské společnosti 11 bit studios a Fool’s Theorx nás zvou do drsných ulic Varšavy roku 1905 v připravovaném izometrickém RPG titulu The Thaumaturge. Navštívíme bohaté čtvrtě s luxusními hotely a bary s hlasitou hudbou i polorozpadlé chatrče v kůži hlavního hrdiny Wiktora, thaumaturga, jenž dokáže ovládat nadpřirozené bytosti známé jako Salutor.

V sedmiminutovém videu se můžeme na vše podívat, když se Wiktor při plnění úkolu To Dust, You Shall Return snaží pomoct člence císařského dvora utéct z města. Máme možnost zavítat na několik míst Varšavy před druhou světovou válkou, kdy vedle sebe žijí Poláci, Rusové i Židové.

První zastávkou videa je elegantní hotel Imperial, kde se Wiktor setkává se Swietlanou, členkou carského dvora, která se zoufale snaží uniknout z města. Vidíme také bar v pochybné čtvrti s ještě podivnějšími postavami. Chybět nemohou souboje s carskou tajnou policií, kde se ukazuje tahový bojový systém. Hráči mají možnost předvídat tahy nepřátel a vyvolávat jedinečné schopnosti éterických bytostí.

Saluteři čerpají inspiraci z lidových pohádek a umožní hráčům ovlivňovat lidi, což se ukáže jako velká výhoda ve svízelných situacích. Každá moc má však svou cenu. Při postupu hrou se máme hlouběji ponořit do Wiktorových schopností, vylepšovat je, aby lépe dokázal ovlivňovat lidi, bojovat a prozkoumávat své okolí, zatímco budeme odhalovat spletitost dialogů plných voleb.

Na druhou stranu vývojáři nechtějí hráče zatěžovat tradičními RPG prvky, jako je plný inventář nebo nadbytek nepodstatné kořisti. Místo toho chtějí přinést smysluplné a osobní příběhové dobrodružství s thaumaturgickým vnímáním a manipulacím postav. Ve videu je prezentován ještě strom dovedností rozdělen na čtyři části: srdce, mysl, čin a slovo.

The Thaumaturge vyjde 20. 2. 2024 na PC. Později na PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Připomínáme, že studio Fool’s Theory kromě tohoto titulu spolupracuje s CD Projektem RED na remaku prvního Zaklínače.