V posledních týdnech a měsících jsme nejednou slyšeli o pokroku ve vývoji pokračování Cyberpunku 2077 a prvního dílu nové zaklínačské trilogie napříč různými pobočkami polského CD Projektu RED. V určitém stínu těchto očekávaných projektů a v tichosti pak taktéž polské studio Fool's Theory připravuje remake prvního Zaklínače z roku 2007. Zatím toho o něm moc nevíme, tu a tam se ale to ticho prolomí, přičemž za nejnovější případ porušení mlčenlivosti vývojářů můžeme poděkovat redakci britského magazínu Edge, která pro nejnovější číslo časopisu připravila profil tvůrčího celku, v němž předělávka originálního Zaklínače s formálním názvem The Witcher Remake vzniká.

Šéf Fool's Theory Jakub Rokosz v rozhovoru pro Edge nastínil, jak vlastně tvůrci hodlají k remaku přistupovat. Podle něj autoři musejí provést upřímnou a realistickou analýzu toho, jaké součásti kultovní prvotiny CD Projektu RED jsou zastaralé nebo jednoduše špatné a jaké potřebují předělávku. Zároveň ale vývojáři hodlají zdůraznit prvky, které jsou naopak skvělé, hodné zachování a natolik klíčové, že je jednoduše nelze zahodit.

Rokosz je mimochodem jedním z mnoha veteránů z CD Projektu RED, které Fool's Theory aktuálně zaměstnává, a v minulosti se podílel na vzniku her Zaklínač 2: Vrahové králů (2011) a Zaklínač 3: Divoký hon (2015). V rozhovoru pro Edge dokonce vyjádřil politování nad tím, že minul éru vývoje prvního dílu originální zaklínačské herní trilogie.

Z jeho vyjádření každopádně vyplývá, že se zaměstnanci Fool's Theory nebojí vyškrtnout cokoliv, co by už v dnešní době zkrátka neobstálo. Což s téměř stoprocentní jistotou znamená, že můžeme zapomenout minimálně na nechvalně proslulé kartičky s lascivními kresbami žen, jež může hráč v roli Geralta z Rivie dostat do postele. I různí vývojáři z CD Projektu RED v minulosti přiznali, že tyto bizarní (ale mezi částí komunity pochopitelně dodnes oblíbené) sběratelské předměty a trofeje sexuálních úspěchů slavného Bílého vlka byly mírně řečeno debilní nápad. Takže vážně nelze příliš pochybovat o tom, zda se mohou v remaku vrátit. I když nějaký easter egg by na ně třeba odkazovat mohl.

Když ale pomineme kartičky, které mnozí označují za sexistické, o dalších kandidátech na vyhazov můžeme jen spekulovat. S ohledem na to, že má být remake zasazený do otevřeného světa, pravděpodobně odpadnou nedostatky designu určitých lokací. A původní soubojový systém má také prakticky nulovou šanci na přežití. Osobně bych rovněž předpokládal, že vývojáři z Fool's Theory něco udělají s nabídkou zbrojí a zbraní, protože v první kategorii toho původní hra moc nenabídla a ta druhá dělala z Geralta tak trochu šaška. Zaklínači jsou možná mistři boje, ale asi by neměli běžně nosit u pasu sekery a další nepraktické a skoro nevyužitelné nástroje.

The Witcher Remake každopádně zatím nemá stanovené datum vydání, takže na spekulace budeme mít nejspíš všichni dost času. V komentářích nám tedy klidně napište, co byste chtěli znovu vidět a co by naopak podle vás mohli autoři předělávky zahodit.