Pokud se neživíte jako herní novináři a pisálkové, pravděpodobně jste nikdy nedostali možnost zažít herní prezentaci za zavřenými dveřmi na nějaké větší výstavě. Teď má ale tu možnost každý, a to díky YouTube kanálu Noclip a jeho nové snaze archivovat a digitalizovat všemožné reportáže, zákulisní materiály a prezentace, které přežily na zachráněných fyzických médiích. A mezi nimi najdeme i veřejně nikdy nepublikovanou prezentaci prvního dílu Star Wars: Knights of the Old Republic od BioWare a LucasArts, na níž došlo za zavřenými dveřmi na výstavě E3 2001.

Příznivci slavného RPG z roku 2003 se tak nyní mohou podívat na to, jak jedna z nejdůležitějších her pro originální Xbox, jež samozřejmě vyšla i na PC, vypadala více než 2 roky před vydáním. Za pozornost stojí už začátek téměř dvacetiminutové prezentace, kterou vede veterán z BioWare Casey Hudson. Ukazuje totiž množství konceptů z vývoje, a tak můžeme vidět, jak si zprvu tvůrci představovali třeba různé společníky, jako je Jolee Bindo, HK-47 a Bastila Shan. Naopak design lodi Ebon Hawk, sithské stíhačky či hlavního padoucha Dartha Malaka zjevně přečkal celý vývoj bez výraznějších změn.

Raná podoba Bastily je pak využita i v ukázce herního editoru. V něm se vývojáři z BioWare rozhodli prezentovat na svou dobu velmi pokročilé animace, stejně jako chování modelu postavy nebo procedurální synchronizaci pohybu úst a dabingu.

Zlatým hřebem více než 20 let staré prezentace je ale nepochybně pohled na město na planetě Tatooine. Nejde jen o důkaz toho, že potřeba cpát ikonickou písečnou planetu kamkoliv, kam je to jen ve Star Wars světě možné, není nic nového. Vážně nejde jen o záležitost spojenou s hranými seriály dostupnými na Disney+, ale o tradici, přestože Tatooine má být obvykle zapadlá, skoro zapomenutá díra. Hlavní je, že během prezentace je možné spatřit věci, které se do finální hry nedostaly, třeba víceméně plynulý provoz landspeederů v ulicích.

Vypadá to také, že Tatooine měl být původně okupován sithskými silami, takže tu máme i jisté náznaky postupných změn v herním příběhu. Ty lze pozorovat rovněž na městské planetě Taris, která se ve Star Wars: Knights of the Old Republic objevila vůbec poprvé. Taris pak nabízí také náznaky velkolepějšího a filmovějšího pojetí soubojů se světelnými meči, než jaké nabídla finální hra, případně konfrontaci s Malakem v samém závěru prezentace.

Pokud se tedy chcete alespoň na několik minut vrátit do roku 2001 a zažít to, co tehdy mohli zažít novináři na výstavě E3, teď už můžete. Jen máme takový neblahý pocit, že i ty přes 20 let staré útržky od BioWare jsou dost možná pořád víc než cokoliv, co by mohli aktuálně nabídnout tvůrci chystaného remaku Star Wars: Knights of the Old Republic. Ten pro změnu kromě PC míří na PlayStation 5.

Nadále platí, že vývoj projektu Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake je podle dostupných informací dost komplikovaný, takže není vůbec jisté, kdy a jestli vůbec práce studií Aspyr Media a Saber Interactive vyjde. Zatím jsme ze samotné hry neviděli vůbec nic, takže jestli pořád věříte, že si předělávku klasického RPG z předaleké galaxie někdy budete moci zahrát, prezentace originálu z E3 2001 vám může trochu zkrátit čekání. A kdo ví, třeba ve vás probudí potřebu si původní KOTOR zase zahrát. I když podle našeho názoru by měl mít člověk takovou potřebu vždy a za všech okolností.