Microsoft včera při detailní prezentaci Xboxu Series X odhalil jednu zajímavost. Nová generace konzole od amerického giganta má na zadní straně slot pro speciální paměťovou kartu, která slouží pro rozšíření SSD disku. Ten má v konzoli kapacitu 1 TB.

Do tohoto slotu patří speciální NVME SSD karty, které bude Microsoft samostatně prodávat - vyrábět je budou různé firmy, ale cenu v současné době neznáme. Počítá se s kapacitou 1 TB, ale je možné, že budou i jiné velikosti. Speciální karty jsou jinak stejné jako interní disk, mají rychlost 2.4 GB/s a hardwarovou kompresy 4.8 GB/s.

Tyto karty jsou jedinou možností, jak rozšířit úložiště pro hry v konzoli. Do Xboxu Series X bude možné zapojit ještě externí disk přes USB, ovšem ten lze využít pouze pro ukládání videí, starší Xbox hry a grabování. Tím Microsoft chrání, aby nedocházelo k omezování, respektive zpomalování Xboxu Series X.

Zajímavé je, že podobné řešení pravděpodobně použije i konkurenční Sony u PlayStationu 5. Ze staršího patentu jsme se dozvěděli o speciální verzi cartridge, která má fungovat jako vyměnitelný SSD disk.