Vrtá vám hlavou nový typ cartridge, který si Sony patentovala v Brazílii? Nám také, a proto situaci bedlivě sledujeme a přicházíme s další zajímavou zprávou. Nizozemská stránka LetsGoDigital, která si patentu všimla jako první, se vytasila se zajímavou možností, jak by Sony mohla cartridge využít u konzole PlayStation 5.

Oficiálně od Sony víme, že u PS5 bude využit speciálně navržený SSD disk, který bude mít rychlé čtení i zápis dat, stejně tak bude mít Blu-ray mechaniku s možností přehrávat disky o kapacitě až 100 GB, což bylo vidět i na uniklých fotografiích vývojové verze konzole, stejně tak na patentu. Z toho pohledu tedy cartridge nedávají smysl. Ovšem SSD disky jsou poměrně drahou záležitostí a Sony možná přišla s brilantním plánem.

Redakce LetsGoDigital nás informuje o zajímavé hypotéze. Podle nich mohou cartridge fungovat jako vyměnitelné SSD disky, kdy by Sony nemusela prodávat různé edice konzolí s odlišnou velikostí disku, ale jednu variantu a samostatně cartridge o různé velikosti, které rozšíří úložiště pro instalaci her.

Podle spekulací měla Sony původně zvažovat vydání dvou až tří různých modelů konzole PlayStation 5. Nelišily by se výkonem, nýbrž pouze kapacitou SSD. Čím větší kapacita, tím dražší konzole. Vyrobit ale odlišné modely by bylo nákladné, plus časově dost obtížné. Z toho důvodu měla Sony přijít se zásuvnými moduly, které zní mnohem logičtěji.

Pokud by se tato hypotéza ukázala jako pravdivá. Znamenalo by to, že koncem příštího roku vyjde jedna verze konzole PlayStation 5, která bude mít v sobě dejme tomu 1TB SSD disk (méně by byl nesmysl, když jedna hra má 100 a více GB) a zájemci si ho budou moci rozšířit koupí speciální cartridge. PS5 by se tak prodávala za rozumnou cenu a nedošlo by k problémům jako měla v době vydání PS3, která byla příliš drahá. Ostatně sami zástupci ze Sony nás před časem ujistili, že PS5 se bude prodávat za přiměřenou cenu vzhledem ke specifikacím. Nejdivočejší odhady mluví o ceně pohybující se mezi 500 až 800 eury (12 750 až 20 400 Kč). Pokud by v PS5 byl SSD disk o rozumné kapacitě, mohla by cena být skutečně nějakých 500 až 550 euro (12 750 až 14 025 Kč + DPH atd.) s tím, že si hráči budou moci úložiště později rozšířit třeba o další 1TB, 2TB nebo 3TB. Současné PS4 Pro má 1TB harddisk a spousta hráčů si ho vyměňuje za větší.

Pro lepší představu o nápadu vznikly i obrázky.

Připomeňme, že patent na cartridge byl nalezen v brazilské databázi a zaregistrovala ho stejná firma, co devkit PS5 a další materiály s ní související. Za návrh je zodpovědný Yujin Morisawa, senior art director v Sony Interactive Entertainment, který vytváří většinu nákresů pro patenty.