Když zaplníte úložiště svého stolního počítače hrami nebo jinými soubory, není nic snazšího než zajít do obchodu/e-shopu a pořídit si nový disk (pokud se vám tedy nechce žádná data mazat). Ať už jde o HDD nebo SSD, poměr cena : výkon je v dnešní době velice slušný. Jestli jste ale vlastníky herní konzole, rozšíření místa pro instalaci dalších pár her vás může vyjít pěkně draho.

Xbox Series X je na tom ještě dobře, v základu totiž nabízí 1TB úložiště, které vystačí i na vyšší počet modernějších her s propracovanou grafikou. V případě levnějšího Xboxu Series S však patří úložiště mezi jeho hlavní nevýhody, jelikož je na něm pouze 512 GB místa.

Tak jako tak se ale občas hodí mít pár stovek gigabajtů navíc, a právě za tímto účelem byly vytvořeny speciální karty pro rozšíření kapacity, které lze do konzole zapojit stejně snadno jako flešku do počítače. Zásadním minusem je ale jejich cena – kupříkladu oficiálně certifikovaná rozšíření od Seagate, o nichž jsme dříve psali zde, u nás začínají na přibližně 3 300 korunách, a to pouze v 512GB variantě. A přiznejme si, že to je celkem pálka.

Již brzy bychom se ale mohli dočkat dalších rozšíření, ale od zcela nového výrobce. Na americkém internetovém obchodě Best Buy se na chvíli objevily karty od firmy Western Digital, a byť už stránky nejsou v současné době dostupné, neunikly bystrému oku Toma Warrena z redakce serveru The Verge.

Přestože je cena rozšíření označeného jako Western Digital C50 stále docela přepálená, vyjde o 40 dolarů levněji než konkurenční model od Seagate. 1TB karta byla totiž spatřena s cenou 179,99 dolaru, což v přepočtu činí 3 900 Kč. Pakliže se produkt po svém vydání dostane i k nám, mohla by zde jeho cena překročit hranici 4 500 korun.

Mějte ale na paměti, že rozšíření od Western Digital nebylo oficiálně oznámeno jak společností jako takovou, tak ani Microsoftem. Stránka na Best Buy bohužel neodhalila datum vydání či spuštění předobjednávek, a tak se o termínu vypuštění na trh dá jenom spekulovat. Stejně tak by se dalo diskutovat o tom, zda budou kromě 1TB modelu k dispozici i další varianty.