Vývojářský tým stojícím za World of Warcraftem utváří odbory. Nově vzniklá The World of Warcraft Game Makers Guild – CWA Union (WoWGG-CWA) zahrnuje designery, producenty, umělce, QA a další. Jde o největší celoplošné odbory ve studiu vlastněném Microsoftem, v tom smyslu, že jeho členové jsou ze všech pozic vývoje hry. Nejde ale o celý Blizzard, řeč je pouze o týmu pracujícím na WoW. WoWGG-CWA má přes 500 členů.

Moji kolegové a já se vydáváme na výpravu zajistit lepší platy, benefity a jistotu práce skrz silné odborové dohody. Víme, že když jsou pracovníci chránění, je to win-win pro zaměstnance, studio a fanoušky World of Warcraftu, kteří chtějí nejlepší zážitek z hraní,“ říká analytik a člen odborů Eric Lanham v tiskové zprávě.

Odbory vznikají pod Communications Workers of America (CWA), kteří nyní zastupují více než 1750 pracovníků v Microsoftu. „Rozhodnutí pracovníků World of Warcraftu vytvořit odbory je klíčový bod v organizaci odborů skrz celý herní průmysl. […] Odbory v jedné z nejúspěšnějších her všech dob značí rostoucí sílu dělnické solidarity v celém průmyslu od AAA studií jako Sega nebo Bethesda až po indie vývojáře,“ říká ředitel odborů v CWA Tom Smith. Minulý týden totiž došlo podobnému kroku ve všech studiích Bethesdy, jejichž pracovníci také pod CWA založili celoplošné odbory. V Sega of America byly odbory založeny už loni.

„Vyhlížíme podepsání dohody s Microsoftem, která zajistí lepší podmínky pro pracovníky,“ říká prezident pobočky CWA Local 9510 Peter O'Brien. Blizzard Entertainment vzniklé odbory uznává. Microsoft se k nim veřejně nevyjádřil, ale podle tiskové agentury The Associtated Press se mluvčí Microsoftu vyjádřil, že budou podporovat právo pracovníků vybrat si, jak budou na pracovišti reprezentování, píše The Washington Post. S CWA jsou ochotni vyjednávat v dobré víře.

Hráči World of Warcraft nyní čekají na vydání přídavku The War Within, které přijde už 26. srpna/augusta. V Classicu si už nyní mohou užívat přídavek Cataclysm.