Co se týče baterií ve spotřební elektronice a jejich nabíjení, Evropská unie se posledních několik let snaží usnadnit život uživatelům i přírodě. S cílem zmírnit množství odpadu byla například vydána povinnost pro USB-C konektor ve smartphonech, tabletech, reproduktorech a dalších zařízeních tohoto typu do roku 2024. Do čtyř let se budou muset výrobci přizpůsobit dalšímu nařízení.

Starší chytré telefony byly sice pomalejší, hůř fotily a nenabízely zdaleka tolik možností jako ty dnešní, ale zároveň měly spoustu výhod. Například jim šla snadno vyměnit baterie – zadní kryt bylo možné odsadit velice jednoduše a baterie se dala krásně vyndat bez jakýchkoliv kutilských schopností či podrobnějších znalostí anatomie telefonu.

Dnes ale narazíte na několik bariér – zadní kryt drží pevné lepidlo, tudíž je těžší se jej zbavit, a odstranit baterii pak může být stejný oříšek. Dříve jednoduchý úkon bez navštívení autorizovaného servisu dnes častokrát nezvládnete, anebo se vám do toho minimálně nebude dvakrát chtít.

Výměna baterie u zařízení může být častokrát nákladná a zejména pokud se jedná kupříkladu o starší telefon nižší třídy, ve spoustě případů nemá smysl do něj dále investovat peníze – více se vyplatí pořídit nový, čímž vzniká elektroodpad navíc. Evropská rada nicméně přijala nařízení, s nímž ukládá výrobcům elektronických spotřebičů za povinnost nejpozději do roku 2027 začít využívat takové baterie, aby je mohl koncový uživatel sám vyjmout a vyměnit.

Většinu času jsem zde hovořil o telefonech, nicméně to nejsou zdaleka jediná zařízení, která budou oním nařízením zasažena. Jestliže se do té doby nic nezmění, což je málo pravděpodobné, budou se muset podvolit například i výrobci kapesních herních konzolí. V praxi to znamená, že taková třetí generace Steam Decku nebo Nintenda Switch bude muset disponovat vyměnitelnou baterií.

Někteří by mohli namítnout, že dokument zveřejněný Evropskou unií handheldy doslovně nezmiňuje, a tak se jim nařízení klidně bude moct vyhnout. Portálu Overkill se ale povedlo navázat spojení přímo s blíže nespecifikovaným zdrojem z Evropské unie, který potvrdil, že na baterie herních kapesních konzolí se nařízení o bateriích a odpadních bateriích vztahuje“.

Životnost baterií může pro handheldy, stejně jako pro telefony, notebooky a další produkty, představovat z dlouhodobého hlediska problém. Jelikož ale zařízení tohoto typu nepatří mezi věci, které by spotřebitel okamžitě vyměňoval za nové kvůli horšímu stavu baterie, bude možnost výměny rozhodně ocenitelná. Jenom to opět představuje další potenciální překážku pro výrobce...