Vypadá to, že Valve konečně dostalo náladu obléct jednotlivé části služby Steam do modernějšího kabátku. Celosvětově populárním tématem byla třeba velká aktualizace mobilní aplikace, která je nyní hezčí a dostala nové funkce. Nyní se společnost zaměřuje na další kousek své platformy. Výsledkem bude, že si na počítači s Windows budete moci užít rozhraní kapesní konzole Steam Deck.

Valve připravuje obří proměnu režimu Big Picture, z jehož názvu už vyplývá, že je určen pro hraní na rozměrných obrazovkách. Právě díky tomu, že bude využito rozhraní Steam Decku, se můžeme těšit na lepší práci s ovladačem. Hraní na televizi z pohodlí gauče tak bude ještě zábavnější.

Momentálně je nové rozhraní v testovací fázi, ale vývojáři už nyní lákají na hlavní novinky. Dočkáme se domovské obrazovky, z níž bude možné snadno pokračovat v hraní nedávných her. Také si na ní budeme moci přečíst novinky ze svých oblíbených titulů. V její horní části se bude nacházet univerzální vyhledávání určené pro šmejdění v knihovně, obchodě i seznamu přátel.

Jak jsem už zmiňoval, práce s ovladačem bude pohodlnější. S tím se pojí i řada nových ovládacích prvků. Valve upozorňuje na:

  • Aktualizované překrytí ve hře umožňující přístup k achievementům a návodům. Lze otevřít stiskem tlačítka „Steam/Xbox/PS“ při hraní.
  • Systémovou nabídku pro snadné přecházení mezi různými částmi rozhraní. Lze vyvolat stiskem tlačítka „Steam/Xbox/PS“.
  • Nabídku rychlého přístupu nabízející upozornění, seznam přátel, rychlá nastavení a více. Lze otevřít kombinací tlačítek „Steam/Xbox + A“ nebo „PS + křížek.

Pokud byste se chtěli testování sami účastnit, aktualizujte si Steam na beta verzi (lze provést v nastavení služby). Jakmile tak učiníte, přidejte zástupci programu Steam možnost spuštění „-gamepadui“ (uvozovky smažte).