Hlavní architekt PlayStationu v nedávné technologické prezentaci odhalil PS5 Pro. Díky vyššímu výkonu mohou hry běžet v lepší grafické kvalitě při 60 snímcích za sekundu. V devítiminutové prezentaci Mark Cerny prohlásil, že na PlayStationu 5 Pro bude možné hrát hry v grafické kvalitě režimu Quality, ale při vyšší snímkové frekvenci, kterou na PS5 nabízí režim Performance.

Neznamená to ale, že všechny hry vylepšené pro PlayStation 5 Pro musejí běžet při 60 fps. I když Sony chce po vývojářích, aby výhradně pro PS5 Pro vytvořili nový grafický režim, který kombinuje vyšší rozlišení (upscaling 4K) při 60 snímcích za sekundu s ray tracing efekty, tak existují i další scénáře. Pokud vývojáři udělají aktualizaci s vylepšením pro rozlišení a kvalitu grafiky, tak to bude Sony stačit k tomu, aby taková hra získala označení Enhanced for PS5 Pro.

S informací přišel Tom Warren ze serveru The Verge. Ten připomíná své informace z dubna tohoto roku. Od svých zdrojů se postupně dozvídal podrobnosti o PS5 Pro. Mimo jiné i o procesu certifikace. Hra obdrží nálepku i v případě, kdy má jen vyšší rozlišení nebo zapnutý ray tracing. Jako příklad uvádí hru, která na PS5 běží v dynamickém rozlišení mezi 1080p až 1440p při 30 snímcích za sekundu, zatímco na PS5 Pro je vylepšena na 1280p až 2160p při 30 snímcích za sekundu. Sony certifikuje také hry, které z nativního rozlišení 1440p běží nově ve 4K (nativní 2160p).

Pokud ale hra na PS5 Pro poběží jen při stabilnější snímkové frekvenci, tak to nestačí k označení Enhanced. Nárok nebude mít ani hra, která nebude mít lepší maximální rozlišení. Jako příklad poslouží titul s variabilním rozlišením 1440p až 2160p na PS5, zatímco na PS5 Pro by to bylo 1800p až 2160p.

Z vyššího výkonu budou těžit také hry, které nejsou aktualizované. O to se postará mód ultra-boost. Ten pomůže režimům VRR běžet s vyšší snímkovou frekvencí a hry s proměnlivým rozlišením mohou vykreslovat ve vyšším rozlišení. Také snímková frekvence může být v některých hrách stabilnější. Když ale má hra fixní rozlišení a frekvenci snímků za sekundu, tak k žádnému vylepšení nedojde.

PlayStation 5 Pro bude uvedena na trh 7. listopadu/novembra letošního roku za 800 eur (20 290 Kč). Prodávat se bude s 2TB SDD, ale bez Blu-ray mechaniky. Tu bude možné dokoupit zvlášť. U zahraničních obchodů začíná být mechanika pro PS5 Slim a PS5 Pro vyprodána. Není skladem u Amazonu, Best Buy ani Target. Pravděpodobně začali úřadovat skalpeři, kteří budou potom mechaniky prodávat za vyšší cenu. Stejně se chovali před uvedením PS5 na trh.